Цецка Цачева: До края на годината се въвеждат електронни гривни за проследяване срещу бягство

Министърът на правосъдието Цецка Цачева Снимка: МП

До края на годината ще бъдат въведени първите електронни гривни за проследяване срещу бягство от правосъдието - това съобщи днес в Стара Загора Министърът на правосъдието Цецка Цачева, предаде БНТ.

Тя връчи сертификати на магистрати, полицейски служители и социални работници, които завършват обучение на тема „Права на децата, специализация по младежко правосъдие за професионалисти в България.

Цачева каза още, че първите 250 устройства ще бъдат поставени на хора, лишени от свобода, работещи на външни обекти, такива, които са в отпуск и в някои от затворите. Правосъдният министър бе категоричен, че те не са достатъчни, но ще бъдат наблюдавани как ще заработят в практиката.

В Стара Загора Цецка Цачева коментира и случая с намерения боен пистолет във Врачанския затвор. Там е разпоредена пълна проверка.

"Намерени са части от пистолет, които тепърва експертизата предстои да установи дали всички те съставляват в цялост годно оръжие или не. В момента се извършват разследващи дейности. Самият факт, че макар и на части, подобни вещи се намират на територията на затвора за мен е обезпокоително, категорично недопустимо и във всички случаи това означава неизпълнение на служебните задължения от длъжностите и служебните лица, които са допуснали подобно внасяне в затвора. Те няма как да попаднат в помещението, в което то е открито", каза тя.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право