Цигани въртят бизнес със смъртта

Снимки: Цветан Томчев
Счупени и съборени паметници има навсякъде из гробищата.

Цената на гробищно място на черно удари 15 000 лева

Общинари настояват да се създаде комисия, която да провери сигналите за нарушения в гробищата

Роми са парцелирали гробищата

Да бъде създадена временна комисия от съветници, която да провери множество сигнали за нарушения в общинското предприятие “Гробищни паркове”, предстои да гласува Столичният общински съвет на утрешната си сесия. В доклад до сесията е посочено, че голяма част от сигналите са формално разглеждани и оставени без последствия. “Труд” провери на място как изглеждат стопанисваните от общината осем гробищни парка.

Поругани гробове, строшени и паднали паметници, алеи обрасли с трева, изкъртени плочи в стените, където се полагат урните. И цигани, готови да помогнат за решаването на всеки проблем, който в повечето случаи се оказва създаден от тях.

Такава е ситуацията в два от най-големите гробищни паркове в столицата - Централни гробища и Бакърена фабрика.

Общинското предприятие “Гробищни паркове” се оказва със затихващи функции. Бивши служители в него разказват, че отдавна гробищата са “отдадени на концесия” на частни погребални агенции и ни насочват към входа на централните гробища, където отляво е внушителната сграда на “Мира”, а отдясно на “Покой”. Обясняват, че “Покой” била любимата агенция на предишните управници на общинската фирма, а “Мира” - на новите. Имало дори спречкване между босовете на двете агенции.

Много от клетките в стените за полагане на урни са с избити плочи с имената на покойниците.

“Хората се обаждат на общинската фирма, а тя ги прехвърля на частници”, обяснява пред “Труд” общинският съветник от ВМРО Димитър Антов, който познава отблизо проблемите. Антов е каменоделец и живее в работилницата си, която е до гробищата в Бакърена фабрика. Срещу Антов от гробищната управа водят три дела, отправяни са му и заплахи, но това не го е изплашило. За разлика от служители на общинското предприятие, той не се страхува да говори за проблемите в гробищата и за печалбите на частните фирми.

Годишно в София умират около 5 000 души. Средната цена на погребение е около 2 000 лв. Толкова е и средната цена на паметник. Погребални агенции и фирми на каменоделци от години воюват за значими дялове от този бизнес. В изобретателността си частна погребална фирма, за която бивши служители на Гробищни паркове твърдят, че е “Мира”, дарява 4 стени за урнополагане. “Нямаме нищо общо с това”, заяви пред “Труд” бащата на собственика на “Мира” Иван Алексиев. Оказва се, че е използвана подставена фирма с двама служители. Тя със сигурност е свързана с погребална агенция, уверяват съветници. “Една стена за урнополагане се прави за 20 000 лв. Във всяка стена има по 300 - 350 урни, а плочите им общо струват 300 000 - 350 000 лв. Договорът е за 4 стени”, обяснява далаверата Антов. В договора е посочено, че срещу дарението на стените единствено фирмата-дарител има право да изработва плочите!

“Това трябва да е обект на търговска дейност и хората да избират фирма-изпълнител”, обяснява Антов.

Според него около 1/3 от гробните места в София реално са ничии, повечето са изоставени, но старите паметници стоят. “Ако се появи интерес към гробно място - плащате между 7000 и 15 000 и мястото е ваше”, казва общинският съветник. Той предложил да се изработи електронен регистър на гробовете, но получил обещание това да се случи по-късно.

“Когато човек е неадекватен от скръб, не е трудно да му се бръкне в джоба”, категоричен е Антов.

Той разказва, че циганската мафия работи така: Троши паметника и чака да дойде бабичката. Наобикалят я и обясняват: Лоши хора са ти строшили паметника, дай 100 лева и ще го изправим.

“Всички цигани като дойдат от провинцията знаят, че на гробищата винаги има храна. И се насочват. Там бързо се ориентират къде има бизнес - да оплевят тревата, бутат паметници, за да ги възстановят. Минават, събират цветята от гробовете и после ги препродават”, каза още общинарят. Според него цигански фамилии са парцелирали гробищата, където всичко се контролира от тях. Едни обикалят с велосипеди, други с коли, трети с лопата на рамо. Това се нарича бръмчене. Носят и баджове на общинското предприятие, без да са негови служители.

Предлагат каменоделски услуги, без да са каменоделци. След това отиват при съответния бос и така им осигуряват дейност”, завършва зловещия си разказ Антов.

Повечето фирми са семейни

Делят райони на принципа на наркомафията 

Дон Коце вилнее с футболисти по нощните клубове и записа клип с Валери Божинов.

София е разделена от погребалната мафия на принципа на наркодилърите, твърдят хора от подземния свят. Най-апетитните места се държат от 1-2 фирми и техните клонове. От траурния бизнес се печели повече, отколкото от наркотици и това се знаеше от мутрите още със зараждането на групировките. И ВИС и СИК са имали траурни агенции, които са държали хора, близки до групировките. Според човек от бранша печалбата за година е от 300 000 лв. за малка фирма, която не е в далаверата с подкупите, до 2-3 млн. лева за големите акули.

На хранилка при тях са лекари и социални работници и това не е тайна за никого от години. Фирмите са разпределили болници и поликлиники на принципа на наркодилърите и войната за клиенти между тях е също толкова яростна. Някои от агенциите обаче са се наложили на пазара и никой от конкуренцията не смее да ги закача.

Такава е агенция “Мира”, която има няколко свързани с нея погребални фирми, които също се държат от семейството. На върха е небеизвестният Коце Алексиев, ласкаво наричан Дон Коце. Смята се, че това е най-богатият човек в траурния бизнес, който има връзки в редица административни структури. За това помагат парите му, но не само. Той е известен като върл купонджия, даже участва в клип с Валери Божинов. Голямата слабост на Дон Коце са футболистите, с които вилнее из нощните клубове. Въпреки постоянните съмнения за нелоялна конкуренция и тесни връзки с шефката на софийския гробищен парк, досега няма направена проверка, която да ги е доказала.

 

Карлос Контрера, общински съветник в СОС: Държат общинския съвет на тъмно, прикриват проблеми

- Г-н Контрера, още ли циганската мафия управлява гробищата в София?
- Първо какво имаме предвид под мафия - симбиоза между власт, престъпност на база користни интереси. И аз, и ВМРО твърдим, че в гробищата на София вилнеят точно такива банди. Пословични са случаите на измамени хора на гробищата, отразявани са такива случаи и ще се отразяват, защото нищо не се е променило. Това се толерира от ръководството на ОП “Гробищни паркове” и ресорното направление в Столична община. Нищо не се предприема да се промени ситуацията в гробищата. Напротив, кадрува се безогледно, слагат се послушни хора, обикновено свързани с една конкретна циганска фамилия и погребален бизнес. Назначават се полуграмотни хора на експертни позиции или роднини. Може да проверите например как е назначен главният счетоводител и къде е работил преди това. Може да проверите дали не е назначена братовчедка на директора на длъжността, отговаряща за организация на погребенията. Надявахме се, че с идването на новия зам.-кмет по Култура и образование Мирослав Боршош (ресорен зам.-кмет за гробищните паркове) ще има промяна в политиката и отношението на общината, но уви...

- Какво точно правят представителите на тази мафия, знаете ли кой е нейният тартор?
- Обсебват целия контрол над гробищните паркове чрез управата им. Това значи, че някаква частна фирма и нейните титуляри определят къде, какво и как ще се случва, кой да бъде назначен, уволнен и т. н. Вземете примера с незаконния строеж в разширението на гробищния парк “Централни софийски гробища”. Беше излят бетон, оградата нарушена и сега има частен вход към Централните гробища, където стои фургонът на точно определена фирма. Тартори винаги има - от тези, които организират бандите, които чупят паметници и предлагат нерегламентирано услуги до тези, които пряко работят с ръководството на гробищните паркове. Хубаво е да се тръгне още от последния конкурс за избор на директор, там е заровено кучето. Понеже проблемите са много и всеобхватни, затова с БСП и Демократична България поискахме временна комисия за анализ на дейността на ОП “Гробищни паркове”, докладът не е подкрепен от ГЕРБ, на следващото заседание ще предложим състав на комисията без тях, но ако размислят, може да се включат. Искаме да проверим как са назначават хора в предприятието, как се харчат публичните средства там за изграждане на разширението на Централен софийски гробищен парк, как става така, че на публична общинска собственост някой дарява някакви урнови стени без решение на СОС и други неща. Въпреки всички сигнали до сега не сме видели адекватни действия на Столична община в лицето на ресорния зам.-кмет, а общинския съвет го държат на тъмно и редица проблеми се прикриват.

Във Варна

Старчески домове имат и погребални агенции

Даниела Фархи

След пожара с 4 жертви преди десетина дни, в работещ без лиценз старчески дом стана ясно, че фирмата-собственик върти и погребална агенция. Няколко месеца по-рано за подобна практика алармираха и роднини на починали потребители на друг варненски дом. Формално траурните агенции се водят на други хора, но офисите или телефоните им са същите като на домовете, а собствениците затварят кръга на услугите и с частни линейки.

Масова практика в хосписите от години е настоятелното приканване на опечалените роднини да изберат точно определена траурна агенция. За всеки осигурен клиент се броят 100-150 лв., твърдят запознати. В болниците също традицията да се препоръчват траурни бюра не е отмряла, но няма фрапантни случаи.

През последните 2-3 г. все повече варненци предпочитат да кремират близките си, казват работещи в частните и общинската агенции. Услугата струва 500 лв., а поставянето на урната в ниша - още толкова. Някои опечалени обаче разпръсват праха на близките си най-често в морето. Погребенията са доста по-скъпи. Разкопаването на стар гроб струва 400 лв., а оформянето на нов - 850 лв., като другите разходи варират от 400 до 1300 лв. Най-солена е таксата за оформяне на гробница в старите варненски гробища - 3400 лв. В парка в с. Тополи за същото вземат 1800 лв.

В Благоевград и Велико Търново

Лекари и селски кметове препоръчват агенции

Светлана Василева, Веселина Ангелова

В Благоевград и Великотърновска област медици и кметове на малки населени места работят в тясно сътрудничество с траурни агенции. Лекарите и управниците били “вързани” с отделни погребални фирми като отредената им роля е да подават бързо информация, когато има починал човек. В някои от случаите пък имали ангажимент да предоставят на опечалените близки визитка на конкретна агенция с препоръка да ползват услугите ѝ.

Най-сериозни са скандалите между лицензираните и пиратските фирми. Неотдавна спречкване е имало след като представител на нелегална фирма “откраднал” клиент на изрядна агенция в Стражишко. След като се стигнало до размяна на юмруци, със случая се заела и прокуратурата. В крайна сметка нелегалният траурен агент се отказал от дейността и напуснал страната.

В Бургас

Камери следят за нарушения, престъпници заровиха убита жена между гробове

Мария Кехайова

Зловеща война между погребални агенции избухна в Бургас през 2017-а година. Тогава стана ясно, че една от фирмите, които обслужват погребенията, е на Митьо Очите - кримигероят от Несебър, тартор на ъндърграунда по морето. Неразбории кой ще държи цветята, т. е. продажбата в павилионите на цветя, свещи и тамян, и кои фирми ще бъдат допуснати да правят паметници на територията на парка, където има най-много поръчки, доведоха до страшни отмъщения. Палеха се катафалки, заговори се за това кой от обслужващите погребенията има договорка със служители от моргата в болницата, със старчески домове или в Спешна помощ.

Оттогава насам в Гробищния парк на Бургас цари тишина, а камери следят за нарушения. Те обаче не са попречили на извършителите на ужасяващото убийство на бургаската брокерка Теодора Бахлова, които заровили части от трупа ѝ между гробове на починали хора. После убиецът разказал, къде е мястото на свой авер, който бе притиснат от полицията и заведе до там криминалистите”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване