Циганки взимали по €1500 за фиктивни бракове (обзор)

Спецсъдът остави в ареста задържаните за схема с фиктивни бракове. Снимка: Булфото

Жените се омъжвали за индийци и пакистанци, които искали да живеят в Европа

Фалшивите булки били набирани в кв. “Факултета”

Спецпрокуратурата повдигна обвинения

Спецпрокуратурата повдигна обвинения на четирима души - две сестри, българин и индиец, за трафик на жени с цел сключване на фиктивен граждански брак с индийци и пакистанци.

Фалшивите булки били набирани в ромския кв. “Факултета” в София и после откарвани в Западна Европа и Кипър, където минавали под олтара. За това им било плащано между 1000 и 1500 евро. Крайната цел е била “съпрузите” да получат законно пребиваване в Европейския съюз, съобщиха от спецпрокуратурата.

Членовете на бандата бяха арестувани на 8 май 2019 г. при акция на “Гранична полиция”. Индиецът имал хуманитарен статут и бил женен за българка. Според събраните до момента доказателства групата е действала от юни 2015 г. Участниците набирали ромки, които били подмамвани с добро заплащане, което не всички получили. Жените били транспортирани в Белгия, Австрия, Дания и Кипър, където били принудително държани, докато се съгласят да сключат гражденски брак там или в България с непознати чужденци. Впоследствие “младоженците” се регистрирали на адреси в съответните държави и кандидатствали за продължително пребиваване в тях на основание на гражданския брак с лице от ЕС. “Браковете са фиктивни, защото мъжът и жената се срещат на подписването на гражданския брак. На момичетата им е осигурявано изцяло пътуването до съответните държави и връщането им у нас”, каза Росица Димитрова от “Гранична полиция”. До този момент няма данни за физическо насилие върху булките. “Имаме събрани доказателства за около 10 жени, но разследването продължава. Жените са разпитани, но те не са поискали закрила”, добави Димитрова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право