ЦИК отхвърли жалбата на Сидеров срещу отказа да го пуснат в "Арена Армеец"

Снимки: Денислав Стойчев

ЦИК отхвърли като неосснователна  жалбата на Волен Сидеров затова, че в неделя вечерта не беше допуснат от полицаите да влезе в зала "Арена Армеец" в София, където се провеждаше приема на изборните книжа от местния вот.

В жалбата си лидерът на "Атака" и кандидат за кмет на София твърди, че на 27 октомври след края на изборния дем, заедно с негови колеги – кандидати за членове на Столичния общински съвет, отишъл в залата за да упражнят правото си по чл.431 от ИК. Според Сидеорв тази разпоредба осигурява възможността на кандидати, застъпници, представители на партии, коалиции и инициативни комитети, наблюдатели и анкетьори и представители на средствата за масово осведомяване да имат пряка видимост при преброяване на гласовете, за да може на обществото и гражданите да бъде гарантиран контролът върху достоверността на отчетените изборни резултати.

Пред сградата те били спрени от група полицейски служители, които отказали да ги допуснат без обяснения и без да има каквото и да е правно основание да преминат и да присъстват в сградата по време на преброяването.

Освен това, с жалбата Сидеров оспорва извършеното преброяване на гласовете, както и валидността на попълване на протоколите и моли те да бъдат извършени повторно.

В решението си от ЦИК се обосновават, че съгласно Методическите указания по прилагане на Изборния кодекс жалбоподателят и придружаващите го лица са имали право да пристъсват при преброяването на бюлетините в секционните избирателни комисии след края на изборния ден, но не и в ОИК, за което те са настоявали.

Решението на ЦИК вижте ТУК

Коментари

Задължително поле