ЦИК: Секциите в Турция са едни от рисковите

35-те секции, разкрити в Турция за предсрочните парламентарни избори, са едни от рисковите заради данните, че ще има голям наплив на гласоподаватели на 26 март. Това призна пред БТВ говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

Нямаме сигнали от МВнР, че е невъзможно да се гарантира честното провеждане на изборите, подчерта той.

Според Томов рискът е в невъзможността секционните комисии да поемат наплива.

Той обясни, че сметките колко души максимум могат да пуснат бюлетина не са коректни, защото винаги се основават на това, че гражданинът ще попълва декларация, че не е гласувал другаде чак когато дойде неговият ред – а не е нарушение документът да бъде подготвен и докато човекът така или иначе чака на опашката.

„Истинският проблем е ако някой друг попълни декларацията на човека и той не знае какво подписва”, отбеляза Цветозар Томов.

След въвеждането на преференцията и последвалото усложняване на бюлетината заграждането на един и същи номер на квадратче и кръгче вкараха Момчил Неков в Европейския парламент, а Анна Баракова – в националния. Сега възможностите за преференция ще са между 8 и 32 – двойно на мандатите в съответния район.

Говорителят на ЦИК заяви, че от Агенция „Пътна инфраструктура” е изискана информация кой отговаря за поставянето на билбордове по магистралите – в това число и тези с Бойко Борисов в генералска униформа, за който ГЕРБ твърдят, че е провокация. На областните управители е разпоредено да ги премахнат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България