Църквата почита паметта на Св. Александър Невски

Българската православна църква почита паметта на Свети Александър Невски, патрон на патриаршеската катедрала в София. В храм-паметника ще бъде отслужена празнична Света литургия с участието на патриарх Неофит.

Светия благоверен княз Александър Невски, покровител на руското войнство през Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./.

Храм-паметникът е построена в памет на 200 000 воини, загинали за Освобождението на България. Строителството му започва на 7 август 1904 г. и продължава до 1912 г. Осветен е със специална церемония, състояла се от 12 до 14 септември 1924 г. Същата година храмът е обявен за паметник на културата, а през 1951 г. - за патриаршеска катедрала.

Всяка година традиционните празници на храма "Св. Александър Невски" се отбелязват на 30 август - деня, в който през 1724 г. мощите на княза са пренесени и положени в построената в негова чест и памет Александро-Невска лавра в Санкт Петербург, и на 23 ноември - в деня на неговото успение.

Преди години при посещението си в Москва църковната делегация, водена от българския патриарх Максим, получи безценен дар - частица от мощите на Св. княз Александър Невски. На 18 октомври 1998 г., след Светата литургия, с тържествено литийно шествие от Синодалната палата, богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца беше пренесена и положена за поклонение в патриаршеската катедрала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България