Цял раздел за комунизма включват в новите учебници

В помагалата се изразява ясно отношение към режима

Учебниците по история за 10-и клас ще включват цял раздел за комунизма. Досегашният един урок за тоталитарния режим, обхващащ периода от 1944 до 1989 г., е заменен от самостоятелен раздел с няколко урока. Новите издания съдържат и извадка от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен.

Министърът на образованието Красимир Вълчев вече е одобрил корекции в учебниците, които през юни предизвикаха спорове заради представянето на режима. От МОН твърдят, че в новите варианти на петте издания по история има ясно изразено отношение към комунистическия режим. Според просветното министерство те отговарят на духа на новата учебна програма.

Скандалът с отразяването на тоталитарния режим избухна през юни, когато историци от фондация “История и памет” посочиха в петиция, че са “категорично несъгласни с опитите за премълчаване на ключови факти и събития от българската история с тоталитарният период и манипулативното подвеждащо или тенденциозното им представяне в новите учебници по история”. Няколко дни по-късно просветният министър Красимир Вълчев заяви, че няма да одобри новите учебници, ако издателствата не направят в тях промени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование