Чавушоглу: Турция няма намерение да напуска НАТО

В интервю пред в. „Билд“ турският външен министър Мевлют Чавушоглу отрече Турция да има намерение да напуска НАТО и определи страната си като един от най-големите привърженици на алианса. Чавушоглу обаче уточни, че когато става дума за покупка и продажба да оръжейни системи, Турция трябва да си сътрудничи и с други партньори. Защото например от алианса отказвали да продадат на страната системи за противовъздушна отбрана или обмен на информация, предаде БГНЕС.

„Ние действаме от гледна точка на националната си сигурност“, подчерта министърът.

По отношение на положението с бежанците, в случай че през октомври Турция не получи безвизов режим на движение на своите граждани в Европа, Чавушоглу подчертга, че не иска да говори за най-лошия вариант, т.е. вълна от няколко стотин хиляди бежанци от Турция към Европа. Но допълни :“Ясно е едно: или трябва веднага да приложим всички договори или трябва да ги оставим настрана. Разочарован съм, когато ни критикуват, че искаме три милиарда евро срещу обвързана с тях подкрепа. Само че парите не са за нас, те са за бежанците. Турция плаща цената за всички страни., ние сме изразходвали 25 млрд. долара. Но от ЕС само чуваме: „Ние сме шефовете и така ще стане!“. Само че така няма да се получи, този манталитет не е наред.“

Що се отнася до евентуалното въвеждане на смъртно наказание в Турция, Чавушоглу каза, че лично той по принцип е против и се е изказвал в този смисъл по време на работата си в Съвета на Европа.

„Казвал съм също така, че САЩ и Япония трябва да отменят смъртното наказание. Но сега има голяма емоционалност сред турския народ и това те не може просто да се игнорира. Жена ми, например, е за смъртното наказание. Тя е учен, работила е в държавната администрация. Но след като преживя този преврат каза: Ние се нуждаем от смъртно наказание. С жена ми и дъщеря ми обсъждахме предимствата и недостатъците. Турският народ е травмиран. И това също е нещо, което европейците не разбират.“

Чавушоглу призова европейците да помагат на Турция, вместо да я смиряват. Що се отнася до масовите чистки след провалилия се опит за държавен преврат в Турция, Чавушоглу обвини Европа, че не разбира колко е опасна терористичната организация на Фетхуллах Гюлен, която стои зад преврата.

„В продължение на 40 години, те последователно са прониквали в съдебната система, полицията и армията. Дори в моето министерство от 300 до 400 последователи на тази група са влезли, като предварително са разполагали с въпросите за изпита през последните години за министерството, въпреки че те дори не говорят чужд език. Що се отнася до съкращения: В Германия след обединението бяха уволнени повече от 150 000 души, защото те са заподозрени че са стоели на позиции, близки до Съветския съюз. Ние трябва да вземем тези мерки, за да се гарантира, че няма да има нов опит за преврат. Този риск все още съществува."

Русия и Турция гледат по различен начин на събитията в Сирия. В същото време, подчерта Чавушоглу, двете страни имат добри отношения в миналото, каквито ще продължат да бъдат и сега, което е „съвсем нормална гъвкава външна политика. Що се отнася до сирийския въпрос, естествено там има и разлики. Ние сме убедени, че трябва да се води съвместна борба срещу Ислямска държава и да не е насочена срещу умерената опозиция. "

Коментари

Задължително поле