Чака се забрана на всички дейности в горски територии в 8-километрови зони от огнища на африканската чума

Очаква се утвърждаването на нови указания, с които в зони от 8 км от огнищата на заболяването Африканска чума по свинете, ще се забранят всички дейности в горските територии – бране на билки и гъби, дърводобивна дейност и др. Това е съобщил зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев на работна среща в областната управа в Търговище във вторник, съобщиха от там.

При разговорите е коментирано още, че всички кланици в страната ще работят под надзора на ветеринарни лекари и полиция. Зоните от 20 км от свинекомплексите ще бъдат изчистени от домашни свине в „задния двор“.

Повод за срещата при областния управител на Търговище Митко Стайков е била усложнената обстановка и нарастване на констатираните случаи на болестта Африканска чума по свинете. В Търговищко до момента има две огнища – кв. Въбел и на територията на ловното стопанство в Поповско.

От Областната дирекция за безопасност на храните са съобщили, че всички проби, взети от диви свине в Държавното ловно стопанство „Черни Лом“ в Попово и домашните свине в наблюдаваната зона около огнището в кв. Въбел, град Търговище, са отрицателни. Към момента няма нови в 10-километровия район под наблюдение.

В неделя в землището на село Осен е намерен труп на дива свиня, а във вторник е взета проба и от умряло домашно прасе, отглеждано в село Пробуда.

Коментари

Задължително поле