Чарлз - самотният принц на Англия

След тъжно детство и скандален развод, днес разговаря с цветята

Престолонаследникът е запален градинар

Филип смятал сина си за твърде мекушав

71-годишният принц Чарлз е едновременно популярна и противоречива фигура. Наследникът на трона е бил център на общественото внимание през целия си живот, а отношението на британците към него са противоречиви. Докато някои хвалят сина на кралица Елизабет II и принц Филип, други открито заявяват, че не могат да приемат Чарлз като бъдещ крал.

Синът на принцеса Елизабет от Йорк и нейният съпруг Филип Маунтбатън се ражда година след сватбата им - 14 ноември 1948 г. Елизабет кърми сина си само два месеца, защото заболява от морбили. Оттогава бебето често остава без майка си, тъй като тя бързо се връща към обичайните си задължения като принцеса. Връзката на подрастващия Чарлз с майка му също не може да се нарече идеална: хора от кралското обкръжение казват, че Елизабет често показвала “ако не безразличие, то известна отдалеченост” от чедата си. След като се възкачва на кралския престол, тя започва да прекарва все по-малко време с децата си.

Принц Филип пък смятал сина си за твърде мекушав и се опитва да го направи по-решителен и смел. Връзка между тях се установява, след като малкия Чарлз поотраства. Тогава Филип го учи да лови риба, да ловува, да плува...

Чарлз обаче често е с баба си Елизабет: майката на кралицата често взима детето в резиденцията си, докато родителите му са на поредно пътуване. Тя го възпитава в любов към изкуството и за разлика от властния му баща не се опитва да “закали” мекушавия нрав на внука си.

На 14-годишна възраст Чарлз е изпратен в Шотландия - в училището за момчета Gordonstoun, което навремето е завършил и принц Филип. Според биографи, Чарлз

нарича обучението си в Шотландия “затвор”

и “абсолютен ад”. Условията наистина могат да се нарекат тежки: по всяко време на годината прозорците в класните стаи са отворени, а възпитаниците ходят с къси панталони и в студа, а денят започва с джогинг и леден душ.

През втората половина на 60-те на един от поло мачовете 22-годишният тогава принц Чарлз за първи път вижда 23-годишната Камила и се влюбва в нея. Пресата пише, че момичето се обърнало към него с думите: “Моята прабаба е била любовница на прадядо ви. Изглежда, че имаме много общо.”

Чарлз е очарован от Камила и започна да търси нови срещи с нея. Между тях има романтика, но година по-късно принцът отива да служи във флота, а когато се връща изгората му вече е сгодена за лейтенанта на британската армия Андрю Паркър-Боулс и през 1973 г. се омъжва за него.

Бившата й съученичка, актрисата Лин Редгрейв, твърди: “Познавам я много добре, намирането на богат съпруг бе основната цел на Камила. Тя искаше да се радва на охолен живот.”

През 1977 г. принцът среща 16-годишната Даяна Спенсър. Аферата обаче не започна веднага, а след три години и през февруари 1981 г. принцът є прави предложение за женитба. Сватбата е на 29 юли същата година, около 750 милиона зрители я гледат по телевизията. След време Даяна признава пред кралския биограф Андрю Мортън, че е била измъчвана от ревност от самото начало, тъй като Чарлз є признал, че “част от времето му винаги ще принадлежи на Камила”.

През 1992 г. избухва скандал: интимни телефонни разговори на принц Чарлз и Камила са оповестени публично. Записите не оставят никакво съмнение, че двойката отново има страстна афера. Месец по-късно е обявено: Чарлз и Даяна се разделят. Тогава принц Уилям е на 10 години, а Хари - на 8.

Камила се развежда със съпруга си през 1995 г., а разводът на Чарлз от Даяна е официално обявен едва през август 1996 г. Точно една година по-късно принцесата загива трагично при автомобилна катастрофа в Париж.

Както е известно, през април 2005 г. Чарлз

сключва втори официален брак

- този път с Камила. Близки на принца, казват, че най-сетне той е намерил щастие в брака. Чувства се добре с Камила: обикалят света и той вече е по-щастлив, по-спокоен и по-уверен от всякога.

Днес в свободното си време Чарлз обича да рисува. В крайградската си резиденция Highgrove дори има магазин, в който може да се купи картина на принца за около 2500 паунда.

Преди няколко години 130 от творбите на Чарлз бяха представени пред обществеността в онлайн галерия. Хората признаха, че принцът има способности, въпреки че критиците бяха строги: един от тях например нарече картините “толкова аматьорски, че дори - смешни.”

Днес принц Чарлз е запален градинар - интересува се от ландшафтен дизайн и сам се грижи за растенията и цветята в имението Highgrove и между другото, споменава в интервю, че обича да разговаря с растенията.

Казват, че Чарлз прекарва доста време с внуците си и им обръща много внимание - може би припомняйки собственото си детство, когато често се е чувствал самотен и изоставен от близките си.

Коментари

Задължително поле