Частна фондация поема грижата за бездомните кучета във Варна

Частната фондация "Лъки Хънт" да поеме грижата за бездомните кучета във Варна. Това решиха след дълга дискусия съветниците от комисията "Обществен ред и сигурност" към местния парламент.

Те одобриха проект за договор за съвместна дейност между Община Варна и неправителствената организация. Според клаузите му местната хазна ще участва с финансови средства в размер до 200 000 лева с ДДС. Разчетите, които ще бъдат подробно дискутирани на предстоящо заседание на финансовата комисия, са на база 400 кастрации при престой в приюта 4 дни и освидетелстване на 30 агресивни кучета.

В сумата са калкулирани също разходите за 100 кучета, настанени в приюта за 90 дни, и отглеждането на бебета до 3-месечна възраст. Договорът ще сложи край на проблема с бездомните кучета в морската столица, който бе провокиран от лошите условия в общинския приют в с. Каменар. Той бе опразнен още през септември миналата година, когато всички четириноги бяха преместени в базата на "Лъки Хънт" край Девня. Тя има лиценз за 300 животни, модерна клиника, стационар с 24 клетки и мобилна амбулатория. Според проектодоговора общината ще предостави на фондацията хале 2 в кучкарника в Каменар за провеждане на кампанийни мероприятия. Двете страни ще обединят усилията си за постигане намаляване на популацията от бездомни четириноги чрез масова кастрация и установяване на контрол върху домашните кучета, както и чрез информационни кампании сред гражданите.

Споразумението за съвместна дейност се подкрепя от природозащитните организации във Варна, стана ясно на заседанието. Предстои договорът да бъде одобрен от Общинския съвет.

Коментари

Задължително поле