Частници в битка за изпращане на апарат на Луната (инфографика) Победителят ще получи $20 млн., но модулът му трябва да стигне до естествения спътник на Земята, да измине 500 м и да изпрати снимки

Илюстрация на апаратите на петте фирми, допуснати до конкурса.

Наградата е по-малка от похарченото по проектите, но носи престиж и бъдещи инвестиции

Пет частно финансирани и сравнително нови компании от цял свят са във финалните месеци на конкурса с награден фонд от $30 милиона на “Гугъл” за изпращане на робот на Луната.

Победителят в “Лунар Експрайз” ще получи $20 млн., но първо трябва да изпрати апарат на естествения спътник на Земята, той да измине 500 метра по повърхността на планетата и да изпрати обратно снимки и видеозапис с висока резолюция. Класиралият се на второ място ще вземе $5 млн., а останалите пари от премията ще бъдат поделени между други участници, положили усилия в надпреварата.

Макар наградата да представлява малка част от разходите на компаниите, победителят ще спечели световна известност и вероятно инвестиции, тъй като космическата икономика набира обороти и учени и инженери търсят по-евтини начини да бъдат достигнати непосещавани досега места с роботи изследователи.

На Луната все повече се гледа като на важна база за тестване на нови технологии, като добиване на вода от скали и пътувания по повърхността на други небесни тела, които ще положат основите на бъдещи мисии и вероятно търговска дейност.

Петте компании, допуснати до финалната права заради направения от тях напредък и подписани договори за изстрелване на апаратите им, се борят не само за пари, но и за да прославят своите страни. В битката участват инженери и учени от Израел, Индия, САЩ, Великобритания и Япония.

В Индия класирането на компанията “ТимИндус” бе посрещнато възторжено, а медиите хвалеха младия екип, в който има и 22-годишни, както и значимата част от жени инженери. Техният старт е предвиден за 28 декември 2017 г., като 600-килограмовият им модул за кацане и 7 кг луноход ще бъдат изстреляни с ракета на индийската космическа агенция. Сметките им сочат, че разработката, производството на апаратите и изстрелването ще струват около $70 млн.

С индийската ракета в битката за наградата ще се включи и японският тим “Хакуто”, кръстен на белия заек, който според японския фолклор живее на Луната. Водеща в него е новата космическа компания “Испейс”. Тимът получи финансиране от над 20 компании и вече планира бъдещи експедиции, с които да проучва, а после да добива полезни изкопаеми от Луната. Техният луноход тежи едва 4 кг.

За разлика от израелския, чието тегло е 500 кг и е с размерите на миялна машина. Той няма да се движи по повърхността на планетата, а ще “подскочи”, за да измине 500-те метра, както се изисква в условията на конкурса. Израелската “СпейсИЛ”, която е похарчила $70 млн. за проекта си, е подписала договор за изстрелване със “Спейс екс” на Илън Мъск и апаратът є ще бъде изведен с ракета “Фалкон 9”.

Американският претендент е “Муун експрес”, като проектът му е подкрепен с поне $45 млн. финансиране. Техният апарат “Лунен скаут” MX-1 е с тегло 250 кг и също като израелския няма да се движи по планетата, а ще “подскочи” за изминаването на 500 м. Очаква се да бъде изстрелян от Нова Зеландия с ракета “Електрон” на сравнително новата компания “Рокит лаб”, която вече извърши първи тест на ракетата носител. Само изстрелването на MX-1, което се очаква до края на март 2018 г., когато е крайният срок в конкурса на “Гугъл”, ще струва $5 млн. “Муун експрес” има планове и за бъдещи мисии до Луната, включително за вземане на проби от повърхността и изпращането им на Земята (виж графиката).

Петият финалист е “Синерджи Муун” – международен консорциум с американско и британско участие. Той планира с лунохода си “Тесла” да качи първия интернет сървър на земния спътник. Изстрелването ще бъде от Калифорния с ракета “Нептун 8” на една от US компаниите в консорциума.

15-100

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. 电子邮件营销生命周期有曾听过?知道这名字?听过这名字名气很大。其实名声多少是实力。大家都明白,成为精英,不是简单的。

    邮箱数据

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.