Частни болници: НЗОК ни оряза парите с 15%

болница

В последните работни дни от годината здравната каса е орязала болниците с до 15% от дължимите им средства за декември. За това информирали Националното сдружение на частните болници пред Дарик радио.

Намаляването на средствата било предприето без мотиви и заради него сега някои болници ще трябва да работят без пари. От касата обаче опровергаха това твърдение, посочвайки, че орязването е от порядъка на 2,5 % и то е утвърдено в новите правила, по които здравноосигурителната институция работи.

От Националната здравноосигурителна каса обаче информираха, че са подготвили нови правила за разплащане, които надзорният съвет на институцията е приел. В тях било заложено парите за болниците за месец декември да се определят на база средната стойност на парите, изплатени за месеците септември, октомври и ноември. Определените за декември финансови стойности са с 2,5% по-малко спрямо утвърдените за ноември, което опровергава твърденията, че намалението на бюджетите на болниците е 15 %, категорични са от институцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве