Чаят понижава кръвното налягане

Чай

Една от най-разпространените здравословни грижи днес е тази, свързана с повишаване на кръвното налягане. Причините могат да бъдат различни, затова и известните лекове са много. Въпреки това учените не се отказват да търсят лесен и бърз начин то да се нормализира.

Ново изследване показва, че чаят може да понижи високото кръвно. Освен това, в зависимост от вида си, може да донесе редица други ползи за здравето. Откритието на учените е свързано с това как съединенията, наречени катехини, открити в зеления и черния чай, отпускат гладката мускулатура и разширяват кръвоносните съдове. Оказва се, че това може да доведе до понижаване на кръвното налягане. Надеждите са, че могат да бъдат разработени по-добри лекарства за хипертония. Смята се също, че ще бъде от полза при създаването на нови видове лечения за инвалидизиращото състояние, наречено епилептична енцефалопатия. Поучването е публикувано в списанието Cellular Physiology & Biochemistry.

Черният и зеленият чай са сред най-популярните напитки. В основата им е едно и също растение Camellia sinensis, но зеленият чай, който се прави от неферментирали листа, съдържа повече антиоксиданти. Известно е свойството на този чай да понижава кръвното налягане и съответно да снижава риска от сърдечно-съдови заболявания. Приносът на новото изследване е, че става ясен механизма, по който се случват нещата. То е дело на изследватели от Калифорнийския университет, Ървайн и Университета в Копенхаген (Дания).

Наблюденията на учените показват, че двата катехина от чая отпускат и разширяват артериите чрез активиране на йонния канал KCNQ5. Те обръщат внимание и дали това свойство се наблюдава и след прибавянето на мляко към чая. В лабораторията чаят с мляко не успява да активира този канал, но авторите на проучването смятат, че когато човек пие такъв чай нещата са различни и независимо дали е с мляко или без, ефектът би бил сходен при консумация. Според учените няма значение също дали чаят се пие горещ или студен, тъй като човешкият организъм поддържа температура, която го загрява така или иначе.

Нормалното кръвно налягане е от съществено значение за здравето. Контролирането или понижаването му може да помогне за предотвратяване на хронични бъбречни заболявания, инфаркти, сърдечна недостатъчност и деменция. Според Световната здравна организация (СЗО) над 1 милиард души по света имат хипертония.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл