Чейни, Ротшилд и Мърдок добиват сирийския нефт

Genie Energy е американска нефтена и газова компания, чийто основни инвеститори и съветници включват в своя списък военните спекуланти, като Дик Чейни (бивш вицепрезидент на САЩ), Рупърт Мърдок (медиен магнат), лорд Джейкъб Ротшилд и Джеймс Уозли (бивш шеф на ЦРУ). Президент на нейния израелски клон е Ефраим „Ефи“ Ейтам, израелски военен деец, който призова да бъде изрязан от Израел арабският „тумор”.

Тези подпалвачи на войни и бъдещи етнически „чистачи“ скоро ще започнат да разработват огромното нефтено и газово находище, разположено на сирийска територия, окупирана от Израел от 1967 и известна като Голанските възвишения. Тази стъпка ще бъде в явно нарушение на международното право и по-специално приложенията към Четвъртата Женевска конвенция.

Израелските власти са предоставили на дъщерното дружество на Genie Energy - Afek Oil and Gas изключителните права за проучване на нефт в региона с площ от 153 квадратни мили в Голанските възвишения. През 2015 година наземните геофизични тестове разкриха наличието на запаси от нефт и природен газ, които биха могли да направят Израел енергетически независим. Afek вече е пробил три проучвателни сондажа.

Израел извлича своята изгода от незаконната си окупация на сирийските Голански възвишения от десетилетия, като осигурява една трета от своето водоснабдяване от този регион и използва връх Хермон като туристическа и ски дестинация. Въпреки постоянния международен натиск, включително и от САЩ, окупацията продължава и ще достигне своето ново ниво благодарение на добива на изкопаеми горива.

Рупърт Мърдок обяви своето участие в Genie Energy, като говори за просперитета и свободата, които ще донесе на света.

„Отразяването и разпространението на новините се превърна в делото на моя живот, казва Мърдок. - Ако усилията на Genie за разработване на шистов нефт са успешни, а аз вярвам, че ще бъде така, новините, за които ще съобщаваме през следващите десетилетия, ще отразяват един по-проспериращ, по-демократичен и по-безопасен свят“.

Разбира се, изтощеният от войната, гладен и доведен до отчаяние народ на Сирия, никога няма да види и най-малкия къс от този просперитет и сигурност. Каналът на Мърдок, Fox news, изигра важна роля за разгръщането на войната в Близкия изток и заплитането на ролята, която САЩ изиграха в разпалването на войната в Сирия, и съвсем скоро самият Мърдок и неговите съратници ще почнат да изчисляват печалбата.

Докато те планират как да откраднат енергоносителите от незаконно окупираната Сирия, Genie Energy участва в рекламни трикове, за да предотврати критиките, които несъмнено ще последват. Миналата Коледа те дариха връхни дрехи и играчки на нуждаещите се семейства в Нюарк, щата Ню Джърси.

Сондирането на Голанските възвишения също предизвиква безпокойство поради потенциалното въздействие върху запасите от питейна вода. Тъй като става въпрос за запаси от шистов нефт, ще бъде използван хидравлично разрушаване на пластовете за извличане на изкопаемите горива. Шистовият нефт се намира в непосредствена близост до голям водоносен хоризонт, който осигурява на региона питейна вода, а химическите реагенти и замърсената вода, които се попаднали в земята, могат да замърсят питейната вода. През 2014 Върховният съд на Израел издаде временна съдебна забрана, но тя не продължи дълго, тъй като финансовите интереси надделяха.

Импулсът за незаконния добив на нефт на сирийска територия от Мърдок, Чейни и цялата им банда се основава на предположението, че Голанските възвишения вече са част от Израел. Компанията Afek Oil and Gas дори нарича своето ново находище „северен Израел“. Известният израелски политик Нафтали Бенет през 2015 призова света да признае Голанските възвишения като израелска територия, като същевременно призова за увеличаване на еврейската експанзия в региона.

„Искам да предизвикам света - каза Бенет на 15-тата ежегодна Херцлийска конференция на Института за политика и стратегия. - Искам да дам възможност на международната общност да демонстрира своя морал. Признайте суверенитета на Израел над Голанските възвишения”.

Дик Чейни, Рупърт Мърдок, Джейкъб Ротшилд и техните съратници имат дълга традиция да съдействат за войната в Близкия Изток и да използват нейните нефтени ресурси. Изглежда, кликата, образувана под ръководството на Genie Energy, водена от непримиримия арабски ненавистник Ефи Ейтам, вярва, че нищо няма да ги спре по пътя на следващото им завоюване на сирийските Голански възвишения.

 

Голанските възвишения и петрола

Израел откъсна Голанските възвишения на Сирия по време на шестдневната война през 1967 г., а през 1981 г. анексира района. Те са едни от най-плодородните земи в района, почвата е изключително богата на минерали, заради вулканичния й произход. Възвишенията са един от най-важните източници на питейна вода. Преди 1967-а година от Голанските възвишения, Сирия си набавяше 1/3 от прясната вода в страната, а сега същото се отнася и за Израел. Вероятно най-важният аспект е откриването на петрол в територията. През 2013 г. израелското правителство даде лиценз на експлоатация на Genie Energy. Единствената легална международна пречка бе, че според ООН и международното право Голанските възвишения са окупирана сирийска територия.

Превод за “Труд” - Павел Павлов

Коментари

Задължително поле