Червената Мая вече лъже, без да мисли

Това е един от билбордовете на Мая Манолова между булевардите “Евлоги и Христо Георгиеви” и “Драган Цанков”. Снимка: Пламен Стоименов

Кюстендилката твърди, че няма билбордове, наела е 10 и ще ги удвоявала другата седмица

БСП и ДБГ не плащали рекламата й

По 300 евро за две седмици е всеки билборд

Така наречената “гражданска кандидатка” Мая Манолова обяви по време на днешния дебат по Нова телевизия, че провежда кампания без билбордове и без плакати.

Оказа се, че е излъгала безогледно, тъй като към момента кюстендилката има десет билборда из София. Проверка на “Труд” установи, че за наетите от “Метрополис груп” АД бордове за две седмици таксата е по 300 евро на борд. “Труд” попита “Метрополис Груп” АД, кой е платил десетте билборда на Манолова и от фирмата обещаха да проверят, но до редакционното приключване на броя не отговориха.

Манолова ползва и два калкана на блок да се рекламира. Тарифата е 400 евро на месец. От следващата седмица кюстендилката щяла да удвои рекламата си по билбордове. От централата на БСП на “Позитано” 20 съобщиха, че не плащат тази реклама. Същият отговор получихме и от столичната червена организация. Шефът на ДБГ Димитър Делчев също не се сети за подобен разход на партията му.

Манолова няма регистрирани договори с посочен предмет билбордове, показва справка в Единния регистър по Изборния кодекс на Сметната палата. Инициативният комитет за издигането й е наел “Алианс принт” ЕООД за печат на плакати и картички, “Пропаганда Прадъкшънс” ООД за изработка на 3D mapping и “РС 1” ЕООД за рекламни материали.

Манолова е регистрирала 66 дарения от общо над 42 хил. лв. Една трета от тях са точно по 950 лв., още толкова са около тази сума.

Отделно самата кандидатка е декларирала, че финансира кампанията си с 15 000 лв. свои пари с произход кредити от банки. Веска Волева от нейния комитет е дала 9 500 лв., като липсва декларация за произход на средствата.

 

Предложението маскирано като редакционно

Манолова отърва от затвора сутеньорите Ванко 1 и Кондьо

Излязоха от затвора след скандалния текст

Кандидатът за кмет на София Мая Манолова е на първо място в списъка на четиримата депутати, внесли през 2006 г. в Наказателния кодекс скандалната поправка “Ванко 1”, която освободи сутеньора от затвора. Какви точно “хуманни” мотиви са ръководили социалистката, така и не стана ясно. Гласуваната поправка облагодетелства двама известни сводници. Ванко 1 вместо 12 г., лежа три. Наказанието на фолк певеца Кондьо, също осъден за склоняване към проституция, беше намалено от 10 г. на три години, а глобата му от 100 000 лв. стана 8000 лв.

Според НК към момента на поправката, склоняването към проституция се наказва с лишаване от свобода до 3 години и глоба от 1000 до 3000 лева, но в два от случаите наказанието е по-високо - когато за принуда се използват наркотици и когато престъплението е извършено повторно или по поръчение на организирана престъпна група. Манолова обаче предложи към последния текст, който беше с най-тежките наказания - до 20 г. затвор и глоба до 300 хил. лв. и по който беше осъден рапърът, да бъде добавено категоричното изискване да бъдат употребени и наркотици. Така рапърът получи присъда по първата точка - до 3 г. затвор, които беше излежал и излезе на свобода. “Невинният” мотив на червената депутатка за предложението беше - “редакционно изменение за по-голяма яснота”.

Скандалният закон, предназначен очевидна за освобождаването на сутеньора Ванко, предизвика масови протести не само у нас. Белгийския главен прокурор веднага изрази недоумението си защо в България присъдите за сводничество се намаляват, след като във всички страни от ЕС те се увеличават. По времето, когато бе приета скандалната поправка имаше още 25 дела за сводничество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика