Червени войни за 18 места в парламента

Вътрешно социологическо проучване показвало, че едва между 6,7% и 7,2% от хората, които ще гласуват, ще дадат вота си за БСП.

Нинова с план за изключване на червените служебни министри от пленума

Поне в 12 района социалистите няма да вкарат дори водачите на листите си

Гуцанов и Анастасова искат да са водачи в София

Червени войни за водачески места в листите водят помежду си досегашните депутати от столетницата, заради очакван нов срив на гласове за БСП на предстоящите избори, научи “Труд” от членове на Националния съвет на партията.

Причината е, че вътрешно социологическо проучване показвало, че едва между 6,7% и 7,2% от хората, които ще гласуват, ще дадат вота си за БСП. Това означава, че червените ще имат 18-20 депутати в 48-то НС (в 47-ото НС бяха 26).

Вътрешнопартийни сметки показват, че поне в 12 многомандатни избирателни райони партията, ръководена от Корнелия Нинова, няма да може да класира за парламента дори водачите на листи. Почти сигурно е, че БСП няма да има нито един депутат от Видин, от Кюстендил, от Шумен, от Враца, от Монтана. Под въпрос са и Ямбол и Сливен.

Това е причината да се търсят нови челни позиции за най-приближените на Нинова, коментираха досегашни депутати. Най-лесно разрешим изглеждал проблемът за Атанас Зафиров, който при последните избори водеше листата в Сливен. Сега можели без проблем да го прехвърлят в родния му Бургас, защото Петър Кънев вече бил изпълнил мандатите. Независимо, че е от гражданска квота, от БСП са категорични, че няма причина за Кънев да се прави изключение. Драгомир Стойнев също бил навъртял допустимите по устав три мандата и затова към водаческото място в Пазарджик амбиции имал Крум Дончев. Зам.-министърът на земеделието Стефан Бурджев, който не получи допуск до класифицирана информация заради бурно минало, се е устремил към избираемата позиция на Вяра Емилова в Ловеч. Борислав Гуцанов и Ирена Анастасова се борели за челни позиции в столична листи.

Противно на очакванията на вътрешната опозиция в БСП засега Калоян Методиев, който бе шеф на кабинета на Нинова като министър, нямал амбиции да става депутат. Методиев щял да продължи да е шеф на кабинета на Нинова, този път на “Позитано” 20.

“Труд” научи, че Нинова има план за изключване на служебните министри Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев от Националния съвет на БСП. Това се очаква да се случи на утрешния пленум, а мотивът бил - нарушение на устава, т. е. за никой от тримата нямало решение на НС да става министър.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика