На 26 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за сряда, 26.02.2020

Мъж опита да взриви кола близо до Пентагона

Депутатът от ГЕРБ Станислав Стоянов: Населените места край Велико Търново стават все по-привлекателни за живеене и бизнес

Представиха в Свищов интернет платформа за стимулиране на предприемачеството на малкия и среден бизнес Разработката е за трансграничния регион

Пазарът в Лондон през 2020 г. ще се съвземе

Сделки за над $3 млрд. договори Тръмп с Моди (ИНФОГРАФИКА) Индия купува бойни хеликоптери на “Локхийд Мартин”

Сирийската армия превзе още един град в Идлиб

Песков: Русия не се меси във вътрешните работи на други държави

Путин: Държа подчинените си под напрежение

Румен Радев: Секторът на информационните и комуникационни технологии е „вододел“ за развитието на нациите

В Сърбия пристигна втора доставка на руските системи „Панцир С1“

„Изтрийте миналото” се открои на Берлинале Нестандартен френско-белгийски филм впечатли публиката

Скъсяват болнични след някои операции (обзор)

Втори задържан за инцидента, в който кола се вряза в карнавално шествие в Германия

Черният януари – началото на края на Съветския съюз Преди 30 години в Баку започват протести, удавени в кръв от Червената армия

За два дни са убити 147 цивилни граждани на Азербайджан, 800 души са ранени

Империите, режимите и обикновените диктатури имат един единствен проблем. Народът! Народът често изглежда глупав, недорасъл, апатичен, смачкан, но всеки диктатор и император пропуска нещо много важно – законите на физиката са закони и за обществото. Всяко действие има своето противодействие. За разлика от законите на физиката, където те са равни, революцията е несравнима с опресията, защото стремежът към свобода и ненавистта към потисниците е безкрайна.

Величаем „Пражката пролет”, унгарските събития, „Солидарност” – знаем и непослушниците на комунистическия режим – Чехословакия, Унгария и Полша и затваряме очите си за стремежа към свобода и протестите на народите, които наистина са били в режима на Съветския съюз.

През 1995 година, героят на Перестройката – бившият генерален секретар на КПСС – Михаил Горбачов се извинява на народа на Азербайджан с думите: „Обявяването на военно положение в Баку беше най-голямата ми политическа грешка.”

Защо? Защо не икономиката, защо не световната политика, Перестройката, а именно едно „военно положение”?

„Черният януари”, както са известни събитията в края на първия месец от 1990-а, фактически са началото на края на СССР. Бунтовете и протестите, приключили с кървавата намеса на Червената армия, подпалват сходни събития из цялата комунистическа империя, които днес бихме нарекли „цветни революции”, а тогава бяха просто „кървави”.

През юли 1989 г. в Азербайджан се сформира политическата организация Народният фронт на Азербайджан (NFA), която става ръководител на азербайджанското национално движение. Основният фактор за растежа на азербайджанското национално движение е конфликтът, който продължава вече 30 години – Карабах.

Когато чуете, че има етнически конфликт между две държави и два народа, търсете коя империя е заложила мината – няма разлика, каквото и да ви говорят.

В разцвета на Руската империя, когато превзема (освобождава) Кавказ от Османската и Иранската империи, се залагат възможности, които да бъдат задействани при отказ на провинциите да останат в рамките на Метрополията и да се взривят етнически и верски конфликти. Теорията казва, че при такива войни се връща „Освободителят”, за да наложи мир и… имперски ред.

Мините гърмят и сами, когато Империята се разпада. Мрачните финални дни на СССР превръщат народите на най-голямата държава в света в просяци. Националните движения се разрастват и стремежът към самоопределение, идентичност на културата и обединение стават неустоими.

В края на декември 1989 г. на съветско-иранската граница на територията на Нахичеванската автономна ССР започват бунтове, а хиляди хора тръгват към иранската граница, разрушавайки съоръженията и навлизайки в съседната държава. Малко хора в България знаят, но огромната част от азерите живеят в Иран – над 24 процента от близо 80-милионното население на държавата се определят като такива.

Кремъл обаче не обича такива изпълнения реагира. На 9 януари 1990 г. Върховният съвет на Арменската ССР гласува включването на Нагорни Карабах (част от Азербайджан) в своя бюджет и позволява на жителите му да гласуват на избори в Армения, като по този начин пренебрегва съветската власт и юрисдикцията на Азербайджан.

Вече никой нищо не може да спре… особено кръвопролитията. Някой взема пушката и фитилът пламва. Вече 30 години се лее кръв, а милиони са бежанците.

Истинските събития стават в Баку. През януари протестите и бунтовете срещу окупацията на Нагорни Карабах и изтъпленията срещу мирното население се превръщат в искания за независимост и самоопределение. Горбачов нарежда извънредно положение. Червената армия навлиза и резултатите вече имат етикет – „Кървавият януари”.

Истинската касапница се случва на 19-20 януари 1990 г. Генералният секретар на Съветската комунистическа партия Михаил Горбачов и министърът на отбраната Дмитрий Язов обявяват, че военното положение е необходимо, за да се осуети азербайджанското движение за независимост за сваляне на съветското азербайджанско правителство.

Според официални данни са убити 147 цивилни граждани на Азербайджан, 800 души са ранени, а пет души са изчезнали. Раната е отворена, а след това СССР гангренясва и… изчезва. Само дето и мирът изчезва и войната тлее вече 30 години.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.