Чернобил – любима туристическа дестинация

Чернобил е сцената на най-тежката ядрена катастрофа в света, но три десетилетия по-късно мястото се очертава като една от най-посещаваните туристически дестинации на планетата. Голяма роля за това изиграва и едноименният телевизионен минисериал от 2019 година.

През последните няколко години, мрачният и злокобен град, разлагащ се около електроцентралата привлича постоянен поток от авантюристични посетители. Особено след стартирането на филмовата продукция на HBO „Чернобил“, туристическият интерес към местоположението на ужасяващата ядрена експлозия рязко се увеличава.


Епизодите, с участието на Джаред Харис, Стелан Скарсгард и Емили Уотсън, пресъздават драмата на тогавашното бедствие. Телевизионният сериал държи най-висок рейтинг сред останалите продукции според IMDB.

Чернобил се намира в близост до град Припят, на около 110 километра северно от Киев, и е едно от най-замърсените места в света. То може да се посети само с лицензиран водач.
Различни туристически фирми предлагат екскурзии в „зоната на изключване“, която обхваща площ от над 4000 квадратни километра около атомната електроцентрала. Наблюдава се 35% ръст в резервациите като най-популярните обиколки са еднодневни и струват около $ 99 на човек.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Ir0n4ss (@ir0n4ss)

Голяма част от района е била отворена за туристи от 2011 г., но някои участъци, като например „гробището на машината“ остават извън границите. Въпреки това, пътниците могат да посетят изоставения град Припят, както и наблюдателния пункт на около 300 метра от Новия безопасен затвор - масивен стоманен саркофаг, който покрива останките на ядрения реактор.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Sergey Tsaruk (@sergeytsaruk2)

Реакторът и виенското колело в пустия увеселителен парк Припят са най-популярни сред туристите. Само едната от фирмите приема между 100 и 200 посетители в района през уикендите.  

Въпреки че Чернобил е обявен за безопасен за посещение, много гости изразяват загриженост за нивата на радиация. Това е най-често задавания въпрос от страна на туристите. Туристическите фирми уверяват, че е абсолютно безопасно и в противен случай правителството никога не би позволило на хората да дойдат. Радиацията, на която посетителите са изложени на време на обиколката е по-малка от тази на междуконтинентален полет. Това се равнява на по-ниски нива от рентген на гърдите.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Freebirdworld | TRAVEL (@freebirdworld)

Смъртоносният инцидент в Чернобил на 26 април 1986 г. се е случил след като рутинен тест в един от реакторите на електроцентралата се е объркал. Експлозията е причинила около 31 смъртни случая и милиони хора са били изложени на опасни нива на радиация. Впоследствие, крайният брой на жертвите, в резултат на продължителното излагане на радиация, е много оспорван. ООН прогнозира до 9 000, свързани с рак смъртни случая през 2005 г. По-късно Грийнпийс изчислява до 200 000 смъртни случая, като взема предвид допълнителните здравословни проблеми, свързани с бедствието.

 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от ☢️ / ☢ (@chernobyll1986)

Инцидентът е считан за най-тежката авария в атомната електроцентрала в световен мащаб. Операцията по почистването в Чернобил все още е в ход 33 години по-късно.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл