Четвъртите в света на крака за Костадинов

„Господ е българин! Господ е българин!”

Знаменитата фраза от телевизионния коментар на мача Франция – България (1:2) на 17 ноември 1993 г. огласяваше многократно боянските ливади в съботната вечер, където се намира новата модерна база на БФС. Там героят от „Парк де Пренс” и член на Изпълкома на футболния съюз Емил Костадинов отпразнува стилно и емоционално своя 50-и рожден ден. Тържеството събра повечето негови съотборници от златното поколение, елитни спортисти, треньори, ветерани, политици, бизнесмени и лични приятели. Всички те станаха на крака и ръкопляскаха бурно, когато на специално изградената видеостена бяха показани марковите пробиви и голове на славния Екзекутора на „петлите“. Естествено, овациите звучаха най-гръмко при кадрите на двете попадения на Костадинов срещу французите през 1993-а за изстрелването на националите към световното САЩ-94. Но също и за ефектната му задна ножица срещу „Рода” за последвалото класиране на ЦСКА на първи полуфинал за КНК, за първия и единствен досега български гол в клубен еврофинал с екипа на „Байерн” при успеха срещу „Бордо” за купата на УЕФА през 1996-а и за победното 3:2 за България над Германия в европейска квалификация в София през 1995 г.

За извънредно големите си заслуги за популяризирането на спорта и издигане на спортния престиж на нацията, министър Красен Кралев удостои Костадинов с най-високото държавно отличие в областта на спорта - „Венец на победителя”. Орденът бе връчен на юбиляра от неговия бивш съотборник в националния отбор Гошо Гинчев, сега съветник на спортния министър. В специален поздравителен адрес Кралев заяви към рожденика: „Вашите изяви на терена оставиха паметна диря в спортната история на България. Поздравявам Ви за това, че и след приключване на състезателната си дейност продължавате да работите за българския футбол като член на Изпълкома на БФС и наблюдавате пряко израстването на младите таланти. Пожелавам Ви успех и вярвам, че ще допринесете за изграждането на нови силни поколения футболисти, които ще радват публиката по българските стадиони.”

36-1

Поздравителен адрес към Костадинов бе изпратен и от президента на Румен Радев, чиято дясна ръка – вицепрезидентът Илияна Йотова, бе сред гостите на тържеството. На празника присъства и президента на републиката Петър Стоянов (1997 – 2002 г.), който неведнъж е афиширал уважението си към златното поколение български футболисти. Най-успелият от тях Христо Стоичков поздрави Костадинов с трогателно видеопослание от Маями, с което му честити годишнината и изразява своята благодарност за общите победи, за подаванията му и спечелените дузпи. Поздравът на Камата завърши с топлите думи: „И не забравяй, че до номер седем винаги ще бъде номер осем!”

36-1

Висша мода в Бояна

На 50-годишнината на Емил Костадинов с ефектната си жълто-черна лятна рокля и черна шапка с широка периферия Илиана Раева отново демонстрира висша класа в модата. Тя и нейния съпруг – славния Наско Сираков бяха сред първите гости, които посрещнаха Коща и очарователната му половинка в издигната огромна шатра в Дома на футбола в Бояна.

Специално за повода от Германия бе пристигнал Красимир Балъков, а от различните краища на България се събра почти целият славен отбор на Пеневата чета начело със Стратега и шефа на футбола по време на великата победа над Франция през 1993 г. - Валентин Михов. На отрупаните с деликатеси маси седнаха и ветерани от най-различни поколения –от Димитър Ларгов през Георги Димитров-Джеки до Даниел Боримиров. Празникът събра кворум и за заседание на Изпълкома на БФС, тъй като присъстваха повечето му членове начело с президента Борислав Михайлов, първият вицепрезидент Йордан Лечков, вицепрезидентът Михаил Касабов, Наско Сираков, Николай Гигов, Венцислав Стефанов и други от висшата управа.

За доброто настроение на десетките гости по време на тържеството се грижеше Димитър Туджаров-Шкумбата , засипал по традиция гостите със свежи лафове и вицове. А обратно на неписаните правила Костадинов поздрави гостите не в началото на купона, а преди поднасянето на тортата във вид на футболна топка, около която „подскачаха“ захарни петлетa.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини