Четвърти опит за правосъдие над хулигани, смлели от бой студент

По 15 години затвор заради опит за умишлено убийство по хулигански подбуди получиха от Варненския апелативен съд Васил Петров и Антон Истатков. Преди 6 г. двамата пребиха брутално и без причина трима студенти от Морското училище, като единият от тях - Манол Марков, едва оцеля.

Делото срещу анаболните биячи приключи в окръжния съд през ноември 2012 г. със 17-годишна ефективна присъда за Петров и 16-годишна - за Истатков. Въпреки това и до днес те са на свобода заради безкрайните обжалвания и разходки на процеса до трета инстанция и обратно. Апелативният съд /АС/ заседава по казуса за трети път.

През 2014 г. друг негов състав намали присъдите на двамата до 6 г. Година по-късно ВКС отмени леките наказания и върна обратно делото във Варна, където след събиране на нови доказателства и разпит на свидетели през 2016 г. АС потвърди решението на  окръжния съд. Защитата обжалва пред ВКС и делото пак се озова на втора инстанция - за проверка на доказателствата и достоверността на показанията на тримата пострадали - Георги Иванов, Михаил Михалев и Манол Марков. Момчетата били нападнати на 21 март 2011 г. до заведение за дюнери на Червения площад.

Петров и Истатков ги набелязали за жертви, последвали ги и на улицата ги замлатили с юмруци, ритници и бухалка. Георги и Михаил се отървали с натрошени челюсти, избити зъби и травми по главите, но Манол изпаднал в кома от яростните удари. Със счупен череп, мозъчен хематом и десетки рани по лицето и главата той оцеля по чудо след дълго лечение, но загуби слуха си. Биячите с общи усилия са осъществили довършен опит към убийство, прие съдът. Наказанията им бяха леко редуцирани заради смекчаващи обстоятелства - Антон Истатков станал баща, а Васил Петров завършил висше образование със специалност "Национална сигурност".

За телесните повреди, нанесени на другите двама младежи, дипломираният пазител на реда получи 5 г. затвор. И това последно решение на апелативния съд обаче не е окончателно, защото може да се протестира в 15-дневен срок пред ВКС.

Коментари

Задължително поле