Дервиши се завихрят в НДК „Сема” - ритуал и спектакъл в едно

Под земята печатат нови паспорти До края на годината се разбира кой ще прави картите с чип

Признаване на разходи за служебен автомобил

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 21 ноември 2019

Борисов: С Кириакос Мицотакис сме единодушни, че ЕС трябва да се разширява

Борисов към Естер де Ланге: Благодаря ти, че се увери на място колко добре пазим границата на ЕС

Лекар от Специализираната детска болница: Направили сме всичко, което можем за починалото момченце

Бизнесмени връщат 80 млн. лв. за незаконни заменки (обзор)

Ще съдим министерства и кметства за калпави наредби

Борисов: Родителите на починалото дете са снимали отношението към него в болниците, потресен съм

Премиерът Борисов за Доналд Туск: Той е изключителен приятел на България (ВИДЕО)

Вечните книги на България тръгват към читателите Фондация „Българско слово“ представи първите си 3 колекционерски издания

Президентът Радев: Необходими са ефективни действия за възобновяване на водоснабдяването на Перник

Отстраниха шефове на болници заради смъртта на 3-годишно дете (обзор)

И Индия купи турския сериал „Свободен дух“

Чехия се прости с Карел Гот, обявиха национален траур (СНИМКИ) В катедралата „Свети Вит” бяха допуснати само 1000 души, десетки хиляди почитатели на певеца му отдадоха последна почит

Десетки хиляди чехи и словаци се простиха в събота с Карел Гот. Най-именитият и най-обичаният чешки певец почина на 2 октомври на 80-годишна възраст. Чешкият славей, както го наричаха, страдаше от левкимия, но въпреки болестта пееше и изнасяше огромни концерти почти до смъртта си.

Повече от 40 години е обявяван за най-добрия певец на бивша Чехословакия, а после и на Чехия. В родината си той беше като институция и въпреки политическите превратности, той остана любимец на публиката.

Погребението на Карел Гот се състоя в събота в Прага, а в страната беше обявен национален траур, съобщи ТАСС, цитирана от БНР.

Ковчегът с тленните останките на легендата на чешката попмузика беше изложен в катедралата „Свети Вит“ в чешката столица, където в 12,00 часа започна панихидата, отслужена от кардинал Доминик Дука, духовен глава на чешките католици.

На богослужението бяха допуснати само тесен кръг поканени лица, чиито брой е около 1000 души. При все това пред входа на храма в Пражката крепост се беше събрало множество от поклонници на Гот, които също се надяваха да бъдат допуснати до опелото. На него присъстваха висши ръководители на Чешката република, министър-председателят на Словакия и много видни културни дейци.

След панихидата ковчегът с тялото на Карел Гот беше доставен в крематориума на пражката болница „Мотол“. Къде ще бъде погребан прахът на певеца, все още не е известно. Предполага се че урната му ще бъде положена в историческия пражки квартал „Вишеград“ в пантеона „Славин“, където са погребани видни чешки личности.

В петък премина церемонията по прощаването на обществеността с Карел Гот. Пред ковчега му се поклониха повече от 50 хиляди души, а по улиците и мостовете в Прага се извиха дълги опашки от опечалената му публика, която отдаде последна почит на своя любимец.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.