Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на Мария Захарова за съпричастност към невротоксина, използван срещу Сергей Скрипал

Чехия, Словакия и Швеция отхвърлиха твърденията на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че те биха могли да бъдат източниците на невротоксина, използван срещу бивш двоен руски агент и дъщеря му в Южна Англия, предаде Асошиейтед прес.

Захарова каза в ефира на телевизионния канал "Россия 24" днес, че най-вероятно източникът на невротоксина е самата Великобритания, Чехия, Словакия, Швеция или САЩ.

Днес по-рано Русия обяви за персона нон грата 23 британски дипломати , които в срок от една седмица трябва да напуснат страната. Освен това закри генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург и прекрати дейността на Британския съвет в Русия, съобщи министерството на външните работи, след като посланикът на Великобритания в Русия Лори Бристоу бе извикан в руското външно министерство.

Шведската външна министърка Маргот Валстрьом написа в Туитър, че "енергично отхвърля неприемливите и неоснователни предположения".

Чешкият външен министър Мартин Стропницки определи изявлението като "абсурдно обвинение".

Русия си запазва правото да вземе и други ответни мерки срещу Лондон, бе допълнено в съобщението на министерството.

 

Коментари

Задължително поле