Чехия ще поиска от Русия 40 милиона евро обезщетение за взривовете във Върбетице

Чешката република възнамерява да поиска от Русия поне 1 милиард крони (приблизително 39 милиона евро) като компенсация за материалните щети за инцидента с експлозиите на боеприпаси през 2014 г. в складове край село Върбетице, за които властите на страната подозират, че са замесени руски специални служби. Това съобщи в неделя вечерта чешката телевизия, позовавайки се на вицепремиера и министър на финансите на Чешката република Алена Шилерова, предава ТАСС.

„Най-лесният път за получаване на обезщетение от Руската федераци е начинът за получаване на обезщетение, като се използва международното право. Ако сме минали като поискаме обезщетение, например, през наказателно производство, това може да отнеме дълго, много дълго време“, заяви политикът.

Фактът, че Министерството на финансите подготвя дело, с което се иска обезщетение за материални щети на заподозрените за участие в експлозиите през 2014 г. в складове във Върбетице, беше обявено на 20 април от министър-председателя на Чешката република Андрей Бабиш, говорейки пред депутатите на долната камара на парламента на републиката.

На 19 април чешките власти съобщиха, че щетите от експлозиите надхвърлят 1 милиард крони. Това е цената на имуществото, унищожено в складовете, както и работата по премахване на невзривени боеприпаси, която беше извършена в околностите на Върбетице от края на 2014 г. до есента на 2020 г. Освен това, извършителите трябва да платят обезщетение на семействата на двама чешки граждани, загинали при експлозиите.

Междувременно според телевизионния канал 1 милиард крони не е окончателната сума, която може да бъде поискана като компенсация за щетите от експлозиите. Местните власти в региона, където са възникнали, могат да предложат допълнителни финансови изисквания. Говорим за стотици милиони корони. Чешката република може официално да поиска компенсация от Руската федерация през следващите седмици или месеци.

„Привеждане на руската страна към международна отговорност във връзка с незаконните действия на органите на Руската федерация ще настъпи след приключване и обработка на резултатите от текущите консултации по този случай с някои от нашите съюзници в Европейския съюз и НАТО. Външното министерство, в съответствие с правителствените заповеди, подготвя дипломатическа нота“, информира Якуб Кулганек, министър на външните работи на Чешката република.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа