Чешкият премиер за сделката с ЧЕЗ: Шокиран съм от ставащото в България

Чешкият премиер Андрей Бабиш е шокиран от случващото се в България, свързано със сделката за продажбата на българския клон на ЧЕЗ.

„Шокиран съм от това, което се случва в България. Премиерът Бойко Борисов заяви, че цялата история се разследва от различни органи. Не разбирам сегашната ситуация изобщо. ЧЕЗ трябва да обяснят какво се случва. Развитието на ситуацията хвърля много голям негатив върху трансакцията“, заявява той в интервю за вестник „Лидове новини“, предаде БГНЕС.

Бабиш споделя, че от самото начало е критикувал ръководството на ЧЕЗ за действията им на Балканите, защото смята, че сделките им са непрозрачни и странни. Той подчертава, че купувачът на българския клон на ЧЕЗ се е сторил странен на чешките власти. Според премиера "действията на ЧЕЗ у нас не са били печеливши".

"Да видим как ще се развие ситуацията. Трудно ми е да говоря за ЧЕЗ, защото тази компанията не е изцяло държавна", казва още премиерът на Чехия, който е в оставка.

Той коментира и разкритието на медията, че Българската банка за развитие хем отрича да участва в сделката, хем е предоставила на ръководството на чешката компания документ, че ще рефинансира заем на ЧЕЗ-България към ЕБВР за десетки милиони евро. "Ако някой е дал подвеждаща информация на борда на ЧЕЗ, това ще е много голям проблем".

Бабиш посочва още, че ЧЕЗ не е 100-процентово държавна фирма и Чехия няма пълен контрол върху нея. „Знаете, че е в миналото се опитахме да предотвратим продажбата на апартаменти на ЧЕЗ в Писнице и проблемите за наемателите им. ЧЕЗ не ни зачете. Малко или много това дружество прави каквото си иска. ЧЕЗ е държава в държавата”, казва още Бабиш.

Коментари

Задължително поле