На 14 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 14.10.2019

Три пожара горят край хълма Трапезица в Търново

Отиде си Милчо Левиев – съвременният гений в джаза Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Турция засилва офанзивата в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Пол Маккартни често сънува Джон Ленън

Чакаме чернокопа да дойде от Румъния Морето край Варна е пълно със сафрид

Борисов: Борбата с тероризма и радикализма на Балканите и в Европа ще бъде основна тема по процеса „Акаба“

Ивайло Иванов: Убитата в „Младост” е разстреляна от свой познат

Българка има най-ниския глас на планетата Марияна Павлова отдавна мечтаела за рекорда

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев: Задържан е убиецът на четиримата жертви

Частните уроци поскъпнаха двойно Над 2800 лева излиза подготовката на седмокласник

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 14 октомври 2019

Опозицията на Орбан се цели в Будапеща

Чий живот е по-важен – на питбула или на детето? В Европа проблемът с изоставените кучета се решава чрез евтаназия

На 21 април в „Труд” публикувах коментар, под заглавие „Докога ще търпим кучета за разкъсват деца”, който породи много коментари. Някои в моя подкрепа, други от които блика ненавист и омраза към мен, за предложенията ми да се забранят определени породи агресивни кучета и да се подлагат на евтаназия бездомните кучета. Един от тях, който се е скрил зад някакъв псевдоним КМНТР, ме нарича тъпанар, лъжец, истерик, пита колко кучета съм отгледал и заявява, че „тъп съм се родил, тъп съм живял и тъп ще умра“. Той твърди, че оръжията и кучетата не убивали, убивали стопаните им. Томлика Тричкова от София заявява, че съм безчувствен, и че животът на едно куче е толкова важен, колкото и животът на едно дете. Antonia Szkwarek казва, че този, който е написал статията, си няма абсолютно никаква представа от кучета – никога не е имал, никога не е чел или се е интересувал от тях!…

Чувствам се длъжен да отговоря, не защото съм засегнат, а защото виждам, в каква заблуда живеят някои хора по отношение отглеждането на агресивни породи кучета и по отношение на евтаназията. Такъв тип неосведомени хора, заедно с някои псевдо-защитни грантоедни организации, които лъжат, че порочният метод „кастрирай и върни“, е съобразен с препоръките на Световната здравна организация (СЗО), оказват неимоверен натиск върху държавната и общински власти. И резултатът, от който е България да бъде почти единствената страна в Европа, в която не е забранено отглеждането на нито една порода агресивни бойни кучета, и в която бездомните кучета по улиците водят мизерен живот.

Истината е, че СЗО се интересува от бездомните кучета само доколкото те са потенциални преносители на десетки заразни болести, между които кучешкия бяс и в тази връзка се обявява за премахването на кучетата от улиците. Истината е, че пресичащите шосетата бездомни кучета, предизвикват катастрофи, че те често оформят глутници, които нападат беззащитни хора.

На всички тези хейтъри, както днес ги наричат, ще отговоря. Не би трябвало да съм малоумен и тъп, след като имам две висши образования, инженерно и дипломатическо, владея няколко чужди езика, член съм на Съюза на българските журналисти и имам многобройно публикации в печата на политически и социални теми. Впечатлението ми как е решен въпросът с бездомните кучета в едни от най-развитите страни в света – САЩ и Великобритания, е изграден от лични наблюдения. Все пак в Ню Йорк шест години бях служител в ООН, три години във Вашингтон, където бях Културен аташе при българското посолство и от близо 20 години повечето време преживявам в Лондон. В почти всички страни в Европа проблемът с изоставените бездомни кучета се решава по един и същ начин – евтаназия.

Преди за замина на работа в Ню Йорк в семейството ми имахме няколко години куче, Чарли, което при заминаването дадохме на други хора. Понеже децата ми нямаха време да го извеждат навън, аз го разхождах и му готвех храната, месо и смлени зеленчуци за витамини. В Лондон семейството ми преди 15 години си взехме куче – Дейзи. Половината от живота си Дейзи прекара в моя дом, разхождах я в парка, учех я да подава лапа, играех с нея. Дейзи почина преди няколко дни и всички бяхме съкрушени. Но Дейзи имаше щастлив живот, шегувахме се, че има два дома – нашият и на дъщеря ми. Тя беше страхлива – като малка, новогодишни фойерверки и гърмежи я стресираха за цял живот – всяка година около Нова година, когато се гърмеше, се чудеше къде да се скрие. Затова и не мога да си представя, Дейзи да живее на улицата, гладна и жадна през лятото и мръзнеща през зимата, ужасена от трафика. Когато я разхождах по тротоара, се преместваше от страната на къщите и оградите, камионите я стресираха. Затова и големите световни организации за защита на живота на кучетата са на мнение, че ако на едно куче не е осигурено качество на живот, е престъпление то да бъде изоставено бездомно по улиците. Всеки път ми се свива сърцето, когато виждам на някое шосе прегазено куче, с разпилени вътрешности по асфалта. Затова, ако някога се бе случило Дейзи да се загуби и остане някъде скитаща из улиците, гладна и стресирана, бих предпочел евтаназията, пред живота на улицата, пред възможността да бъде осакатена или премазана от автомобил.

Махатма Ганди, защитник на домашните животни е казал, че бездомните кучета не падат от небето, но и че бездомните и гладни кучета имат склонност да подивяват, заради което и той допуска евтаназия в такива случаи. Безименният омразник КМНТР, който в ненавистта си употребява просташки език, твърди, че оръжията и кучетата не убиват, убиват техните стопани. Тази мантра се използва от Националната оръжейна Асоциация в САЩ за защита на притежаването на смъртоносни огнестрелни оръжия. Естествено е, че хората убиват, но с помощта на тези оръжия, те са инструмента, използван за убийство и затова трябва да бъдат забранени или сериозно ограничени. Така е и с породите агресивни кучета.

 

Да се забрани оглеждането на агресивни породи

На 29 януари т. г. в казанджийското село Мокрише тригодишно дете е убито от домашното куче на семейството – питбул. Майката и бащата ли – стопаните на кучето, са убили детето? Или питбулът го е убил? Ако развъждането и отглеждането на агресивни породи кучета беше забранено в България, както е по света, това дете щеше да е живо. Малкият Максим, за щастие оживял, нямаше да попадне с тежки рани от разкъсвания в болница и да остане травмиран, вероятно до края на живота си. Неуважаема Томлика Тричкова, животът на едно дете е по-важен от живота на агресивно и непредсказуемо куче като питбул или ротвайлер, както и на едно озверяло от глад и стрес бездомно куче.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Гицов,
  я прочети коментарите под предишната си статия и държа да напишеш извинение тука или да редактираш тази си статия.
  Пп. Язък за двете ти висши…

  1. Виж си собствената позиция! Гьонсуратлък в най-чистия му вид! каза:

   А аз държа такива като теб да си понесат последствията. Юридически. При убито от куче дете да взимаш страната на кучето е гавра. От морална гледна точка отвратително. Не може да няма и юридически последствия! Тежка душевна повреда за родителите на това дете! Пфуй! Що за хора сте?

   1. Ако си гицов, значи си неграмотен трол.
    Всеки форумец може да прочете предишните коментари и тази статия и да потвърди това.

   2. Всъщност и да не си, пак важи същото.

 2. Човеконенавистничеството е престъпление,, каза:

  Тази, която твърди, че животът на едно куче е толкова важен, колкото животът на едно дете, трябва да бъде съдена. И осъдена с ефективна присъда. Не може да няма член в закона, който да не третира човеконенавист в такъв див вид! А титуловащият се КМНТР узурпира всяка тема с глупавите си писания. Но тук вече прекалява и той влиза в пространството на мизантропите, срещу които трябва да се предприемат юридически действия. Те са съвиновни за всяка жертва на озверели кучета!

 3. Т Ъ П А Н А Р И Н О
  ВИЖ ТОВА!!!!!

  youtube.com/watch?v=kUleC8NBxUE

  ТЪП си се родил, ТЪП си в момента, ТЪП умираш!!!
  КОГАТО И ДА ПУКНЕШ – ВСЕ КЪСНО ЩЕ Е!!!

  Колкото до „дипломите“ с които се хвалиш!?
  ЧЕ КОЙ НЯМА ДИПЛОМИ??? Че кой не знае поне 3 езика??? Че кой не е бил или живял в чужбина???

  НИЩО ОТ ТЕЗИ НЕЩА НЕ ПРАВЯТ ЧОВАКА УМЕН! Правят го по-образован!
  Но образованието се гради на една единствена база, на един единствен ФУНДАМЕНТ!
  Нарича се ВЪЗПИТАНИЕ!!!
  Който НЯМА ВЪЗПИТАНИЕ – може да е с 10 „висши дипломи“ – ТЪП СИ ОСТАВА ЦЯЛ ЖИВОТ!

  КОЙ СИ ТИ, че да определяш кои породи са „агресивни“???
  Н И К О Й !!!
  НЯМА АГРЕСИВНИ ПОРОДИ – има кучета ВЪЗПИТАНИ В АГРЕСИЯ!!!
  Както е и при хората – ВИЖ СЕ В ОГЛЕДАЛОТО!

  ИМА ЛИ АГРЕСИВНИ АВТОМОБИЛИ??? И защо не ги забраните???
  Като как мерцедесът може да убие 117 човека през 2017 г., а фиата само 3???

  Защо НЕ ЗАБРАНИШ МЕРЦЕДЕСИТЕ???
  Зачщо НЕ ЗАБРАНИШ ФУТБОЛА, за да няма ХУЛИГАНСТВО ПО СТАДИОНИТЕ???

  И Д И О Т !!!
  При това ДИПЛОМИРАН ИДИОТ!!!

  1. поправка:
   ВИЖ ТОВА
   youtube.com/watch?time_continue=924&v=VtmigkJvRcs

  2. Редакцията, именуващият се Кмнтр с просташкия си език и невъзпитание съсипва нивото на форума ви. Ако продължавате да не предприемате нищо, ще си загубите читателите. Не можете да оставите един човек с такъв език да създава такава просташка атмосфера!

   1. Проблемът е, че няма регистрация и всяко шизи може да ползва този ник.

 4. Справка: Издръжката на един помияр в кучкарник е 1000 лева. Пенсията на пенсионер, работил и плащал данъци на скапаната ни държава е 300 лева???Приказвайте,Приказвайте, но ако имате мозък, малко повече от цаца,ще млъкнете.

 5. ОЧЕВИДНО Е, ЧЕ ЧАСТ ОТ КУЧКАРИТЕ ПРИДОБИВАТ ЧЕРТИ ОТ ХАРАКТЕРА НА ЛЮБИМИТЕ ИМ КУЧЕТА – ТОЛКОВА ЗЛОБА И НЕНАВИСТ В ПИСАНИЯТА НА , ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, АНОНИМНИТЕ КУЧКАРИ, НЕ СЕ СРЕЩА ЧЕСТО В ПРЕСАТА. ГИЦОВ Е ЗАСТАНАЛ С ИМЕТО СИ ЗАД ПИСАНОТО ОТ НЕГО, ДОКАТО НАЙ ДОБРЕ Е ДА ЛАЕШ СКРИТ ЗАД АНОНИМНОСТА СИ. МЕЖДУ ДРУГОТО – АЗ СЪЩО СЕ КРИЯ ПО ТОЗИ НАЧИН… АМА ЧОВЕЩИНКА БЕ БРАТЯ.

 6. Неистова злоба срещу кучета и хора се лее и от двете страни. Демонстрира се абсолютна неспособност за разумно, позитивно мислене. А това, което трябва да се направи е съвсем логично: Необходимо е да се въведе законово задължение за собствениците на опасни породи още от 8-10 месечна възраст да осигуряват специализирано обучение за такава порода при лицензиран специалист, завършващ с изпит за стопанина и кучето.Резултатите от изпита да се вписват в паспорта на кучето. Ако стопанин на такова куче бъде заловен два пъти да разхожда кучето си в градска зона без каишка, да следва голяма глоба, а в определени от закона случаи – кучето да се отнема и предава за нуждите на МВР.
  Що се отнася до предложението за евтаназия на всички бездомни кучета – ще се въздържа да изкажа на глас мислите, които ми дойдоха по отношение на предложителя от Лондон и ще го попитам: Изхождайки от неговия принцип „По-добре мъртав, отколкото гладен“, следва ли да евтаназираме и всички бездомници, които спят по градинките и под мостовете и всички бедняци, които едва свързват двата края, за да освободим родината си от мрачните картинки, които дразнят погледа и съвестта на псевдоаристократи като него?
  Невъзвращенците от Лондон и Монреал, по-добре да си останата завинаги там и да си знаят, че нямат вече право да се бъркат в работите на София, Варна и Пловдив.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.