Чикаго очаква „Златната топка“

Най-голямата българска общност зад граница е в Чикаго и съвсем скоро тя ще види на живо „Златната топка“. Оригиналът, ще долети заедно с Христо Стоичков от Маями. Нейният кавалер е гарантирал, че най-скъпият индивидуален приз във футбола ще е до него при първата промоция на биографичната му книга „Историята“ отвъд Океана.

Церемонията ще бъде на 4 май в голяма зала в Чикаго, а билетите вървят като топъл хляб. Организаторите разкриха, че първата партида от тях вече са изчерпани и ще бъде пусната нова. Над 800 души вече имат гарантиран екземпляр на „Историята“, личен автограф от нейния герой и снимка със „Златната топка“. При всички промоции досега Стоичков започва с думите: „Може и да осъмнем тук, но никой няма да си тръгне без автограф!“

Организаторите в Чикаго гарантират изненади, които тепърва ще бъдат обявявани. Една от тях вече е ясна – за първи път промоцията на книгата ще представлява изискана вечеря с музикално оформление. Поканени са много гости, които засега се пазят в тайна.

Местната сокър-гордост „Чикаго Файър“ е първият отбор в Щатите, където акостира Стоичков. През 2017-а Камата бе поканен на годишнина на клуба като най-голямата от 40-те легенди на „огньовете“. С екипа на „Файър“ Кавалерът на „Златната топка“ спечели купата на САЩ през 2000 година. Днес най-известният футболист на „огньовете“ е световният шампион от Мондиал 2014 – германецът Бастиян Швайнщайгер, който вече веднъж даде интервю на Стоичков за американския тв гигант „Унивижън“.

В Чикаго ще бъдат продавани първите бройки от третия тираж на „Историята“, написана съвместно с носителя на приза „Черноризац Храбър“ за журналистика - Владимир Памуков и издадена от „Софтпрес“. Досега почти 50 хиляди фенове на футбола имат екземпляр от произведението за най-големия в родната историята.

Чикаго е втората международна спирка на биографията. На 1 февруари около 2000 българи дойдоха в Лондон, за да получат лично книгата от Стоичков. От различни места по света не спират да атакуват Камата с молби да повтори „упражнението“. Фаворити за следващи места са Барселона през септември и Торонто през октомври. У нас книгата вече бе представена гръмко в София, Пловдив, Бургас, Ямбол и Варна. След турнето Стоичков обеща, че северна България няма да бъде забравена и скоро ще се обявят датите и градовете за периода 20-28 юли.

Коментари

Задължително поле