Читателите на „Труд“ избраха Джеки в тима на ХХ век

България скърби за един от най-великите ни футболисти в историята. В началото на века вестник „Труд“ организира всенародна анкета, в която Георги Димитров и Трифон Иванов безапелационно спечелиха вота на стотици хиляди гласували за централни защитници в идеалния отбор на столетието. Днес двамата великани пак са заедно – на небето.
На 62 години в съботната вечер си отиде Джеки, наричан с право Българския Бекенбауер. Дълго време легендарният капитан на ЦСКА и националния отбор се бори с кошмарна диагноза – рак на дебелото черво. В последните седмици състоянието му се е влошило много и лекарите не успяха да го спасят.
Христо Стоичков написа трогателни думи в официалнаjd страница на бранда H8S във фейсбук. „Ти ме прие в съблекалнята на ЦСКА! Ти беше моят пример! Ти беше моят капитан! Толкова много мача спечелихме заедно! Колко е кратък животът, Джеки! Почивай в мир, приятелю“, обърна се Кавалерът на „Златната топка“ към един от най-близките си приятели в българския футбол.
„Отиде си велик човек и приятел – добави Стойчо Младенов, съотборник на Димитров от легендарния отбор на ЦСКА през 80-те години. – Джеки беше най-добрият защитник, с когото съм играл. С право го наричаха Българския Бекенбауер.“
Димитров игра с ЦСКА полуфинали срещу „Байерн“ в КЕШ през 1982-а и срещу „Барселона“ в КНК през 1989-а. Изведе националния отбор срещу Аржентина редом до Диего Марадона на Мондиал’86.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ