Читателите получиха свое виртуално пространство

Читателите на варненската библиотека получиха свое персонално виртуално пространство и профил. Новата онлайн услуга "Моята библиотека" влиза във всеки дом и във всяка точка на света дава актуална информация за книги и периодични издания, възможност те да бъдат заявени, поръчани, както и презаписани. Тя осигурява нон стоп по 24 часа в денонощието и 365 дни в годината бърз достъп до електронните каталози и библиографски справки в библиотеката.

Презентацията на новата услуга беше направена навръх 136-ия рожден ден на РБ "Пенчо Славейков" от директорката Радка Калчева. Главен библиотекар Кристиана Димчева представи гостуващата изложба "Книжни бижута", подредена с помощта на Гьоте институт, която с постери показва избрани графики от конкурс за илюстрация на литературно произведение.

Към темата за книжните съкровища са добавени рядко показвани издания от 18-19 в., свързани с историческата и литературната ни памет. Сред тях са "Старобългарското изкуство" на Богдан Филов, "Хроника на Константин Манасий", великолепно произведение на българското печетарско изкуство -издание на "Илиада", "Кървава песен" на патрона на библиотеката Пенчо Славейков, напечатана върху ръчно изработена хартия, "Пепел от цигарите ми " на Елин Пелин и др.

Книжният фонд на библиотеката наброява над 900 000 тома и всяка година се обогатавя с 10 000-15 000 тома. Средната посещаемост надхвърля 230 000, а за миналата година бележи 10% ръст. 1/3 от читателите са деца и тинейджъри до 18 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони