Човек на Путин се завръща

Виктор Медведчук отново в украинската политика

Обеща да остане в опозиция на Зеленски

Oтдавна смятан за сивия кардинал на властта в Украйна, сега той излиза от сенките: Виктор Медведчук, близък с руския президент Владимир Путин, постигна забележително завръщане на политическата авансцена - беше избран за депутат от своята проруска партия. Някога наричан от противниците си Принца на мрака, той влиза в парламента на 64-годишна възраст, след близо 15 години, в които официално не е заемал политически пост. Това обаче не му попречи да запази статута си на привилегирован събеседник на господаря на Кремъл, който е кръстник на една от дъщерите му.

Неговата партия „Опозиционна платформа - За живота“, която беше подкрепяна открито от Русия по време на предизборната кампания, се оказа на второ място на парламентарните избори в неделя с около 40 от общо 450 депутати. Този резултат, означаващ по-голяма публичност, разтревожи прозападния лагер, за който Медведчук е черна овца.

Медведчук не показва, че е развълнуван. „Ние сме доволни“, реагира той в интервю с АФП, обещавайки да остане в опозиция на новия президент Володимир Зеленски. Демонстрирайки твърди позиции против НАТО и ЕС, Медведчук редовно обвинява Киев, че „не е направил нищо“, за да сложи край на войната и също като Москва е за федерализация на Украйна. Той беше засегнат от американските санкции след анексирането на Крим, но беше назначен от тогавашния президент Петро Порошенко за представител на Киев във водените под егидата на ОССЕ преговори със сепаратистите.

Политолозите донякъде омаловажават второто място, спечелено от партията му, защото смятат, че това е скромен резултат за страна, управлявана до 2014 г. от проруски президент. „Активната подкрепа на Кремъл ще изостри негативното мнение на обществото“ за проруските политици, дори предупреждава политологът Володимир Фесенко. Смятани за парии от другите движения, „те ще останат затворени в своето гето“ в парламента, предсказва той.

(Със съкращения, превод БТА)

Коментари

Задължително поле