Чудотворна икона на Св. Богородица ще бъде изложена за поклонение в Свищов

С благословението на Великотърновския Митрополит Григорий на 23 декември чудотворната икона на Св. Богородица „Умягчение злых сердец” („Смекчаване на злите сърца”) ще бъде изложена за поклонение в Свищов. От 8 до 15 часа тя ще бъде в храм "Св. Троица" в крайдунавския град. В 15,30 часа ще бъде пренесена в дома за стари хора “Мария Луиза“, където ще се извърши освещаване на новосъздадения там параклис.

Иконата „Смекчаване на злите сърца”, значението на която постоянно нараства, пътешества много по целия свят. За нея е изработена скъпоценна рамка, а в Московска област на Русия е построен параклис. Когато през 2009 г. става избирането на новия Всеруски патриарх, мироточивата икона се намира в залата, където става това историческо събитие. Иконата е пребивавала известно време в работните кабинети на предишния и сегашния президент на Русия.

Чудесните свойства на иконата се проявяват и в това, че тя сама избира – в буквален смисъл – маршрутите на своите пътувания. Пазителят на иконата свидетелства, че не е възможно отрано да бъде определено къде да бъде занесена иконата. Всичко става по указание свише.

Тропарът на иконата „Смекчаване на злите сърца” поразява с дълбочината на заложените в него чувства и смисъл. Даже невъцърковени хора, но притежаващи чувствителна душа и добро сърце, не могат да останат равнодушни. Характерно е, че той започва с прошение за смекчаване на нашето собствено коравосърдечие и коравосърдечието на ближните. Велика истина се съдържа в този тропар: пътят към подобряването на света започва от нас самите, но да се върви по този път може само с Божията помощ.

Коментари

Задължително поле