Джеф Безос отново е най-богатият човек в света

КНДР ще къса всички връзки със света

В САЩ проверяват първи случай на китайския коронавирус

Европейската транспортна комисия прие споразумението по пакета „Мобилност“

България е котенце, Хърватия – дракон

Владимир Путин назначи новото правителство на Русия (ВИДЕО) Ключови министри запазиха постовете си

Премиерът Борисов се срещна с президента на „Лукойл“ Вагит Алекперов

Бърза смърт идва от Китай Новият коронавирус покоси над 291 души

Президентите Румен Радев и Реувен Ривлин обсъдиха партньорството в иновациите, сигурността и добрите практики

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 януари 2020

150 милиона долара за „1917”

Зам.-председател на Комисията за финансов надзор подаде оставка

Тракийски университет привлича студенти с нови специалности

Шеф на разузнаването обвинен за теч на тайни (обзор)

Променят правилата за фирми за бутилки с газ Бензиностанциите с четири месеца за регистрация

Чуждите инвестиции се понижиха с 63% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Вложенията в имоти се свиха с 60%

Преките чужди инвестиции в страната от януари до юли 2018 г. възлизат на 219,9 млн. евро като намаляват с 374,8 млн. евро, или с 63% спрямо същия период на миналата година, обявиха от БНБ. Само през месец юли не само, че не са привлечени чуждестранни капитали, а дори значителни суми са изтеглени от страната. През юли преките чужди инвестиции в България са с отрицателен знак – минус 56,8 млн. евро, което се дължи на намаление на задълженията на български предприятия към компаниите майки зад граница.

За първите седем месеца на годината привлеченият дялов капитал (парични вноски на чуждестранни компании в капитала на български дружества, както и плащания по сделки с недвижими имоти) също е отрицателен и възлиза на минус 26,2 млн. евро. За същия период на миналата година привлеченият дялов капитал е бил 183,5 млн. евро. Оказва се, че през тази година редица чуждестранни компании продават на български дружества дяловото си участие в предприятия и напускат страната.

Реинвестираната печалба също е отрицателна и до юли възлиза на минус 18 млн. евро.

Чуждите инвестиции в имоти намаляват с 60%. За първите седем месеца на годината нетните постъпления от инвестиции на чуждестранни граждани и фирми в имоти са 4,2 млн. евро, при 10,5 млн. евро година по-рано. По страни, най-голям дял в инвестициите в имоти идват от Русия (2,1 млн. евро), Украйна (0,7 млн. евро) и Германия (0,4 млн. евро).

Промяната в нетните задължения между дружествата с чуждестранно участие и преките чужди инвеститори по финансови, облигационни и търговски кредити е 264,1 млн. евро за първите седем месеца на годината, при 508,6 млн. евро година по-рано. Най-големите нетни преки инвестиции в страната за периода януари–юли са от Холандия (221,4 млн. евро), Русия (157,9 млн. евро) и Германия (80,5 млн. евро).

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. ТА КОЙ ИСКА ДА ВЛГА ПАРИ В НОВОКОМУНИСТИЧЕСКА БЪЛГАРИЯ КЪДЕТО КРАЖБАТА И ЛЪЖАТА СА МОРАЛЪТ НЕ ОТ ДНЕС. ЕВТИНОТО ВИНАГИ ИЗЛИЗА ПО СКЪПО ЗА ТОВА НЕ САМО ЧУЖДИТЕ ИНВЕСТИТОРИ НО ДС АГЕНТИТЕ С ПАРИ КАТО ВЕТКО СЪЩО БЯГАТ ТОВА КАВО ВИ ГОВОРИ ЧЕ СКОРО ЩЕ ИМА НЕЩО ЩО МИШКИТЕ БЯГАТ ТО ОЗНАЧАВА ЧЕ КОРАБЪТ ПОТЪВА.

  2. НА ПРЕС КОНФЕРЕНЦИЯ ПО МЕРКИТЕ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ ЕДИН НЕРАЗБРАЛ АФРИКАНСКИ ЖУРНАЛИСТ СТАНАЛ И КАЗАЛ ЗАЩО МЪЧИТЕ ТЕЗИ ХОРА ПРОСТО ГИ НАПРЪСКАЙТЕ С ДДТ.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.