Шампионката Юлияна Янева: Щастлива съм, защото преодолях себе си

Юлияна Янева, в червено

Финалът за мен премина със сменени чувства – казва Юлияна Янева, която взе титлата в категория до 72 кг на световата купа по борба в Белград. – Имах притеснения дали ще се справя, дори страх, но непосредствено преди срещата успях да се мобилизирам и излязох напълно спокойна. Сякаш се зарадвах не толкова на победата, колкото от факта, че успях да преодолея психологическата бариера, да се преборя със себе си.

В решителната схватка българката срази опитната туркиня Бусе Тусун, №1 на планетата до 23 г., с 5:2.

Зад гърба си Янева има 4 медала от големи първенства, но също губи и два финала – на световно и европейско първенство при девойките.

Всъщност Янева се върна на тепиха след операция на кръстни връзки, като получава травмата на мондиала през 2019-а, бори се „на един крак” и  стига до петото място.

„Тя беше пред отказване, но в нея има много потенциал”, разкрива личният й треньор Серафим Бързаков.

През 2021-а обаче Янева ще смени категорията, тъй като до 72 кг, в която години наред се бореше славната Станка Златева, е неолимпйска. И ще се пробва да спечели квота при 68-килограмовите.

Към колекцията от отличия Миглена Селшка (50 кг) прибави бронз, а снощи в малкия финал излязоха още Мими Христова (65) и София Георгиева (68).

Мъжете в свободния стил Микяй Наим (57), Али Умарпашаев (74) и дебютантът Ислам Азизов (125 кг) пък загубиха още на старта.


 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт