Шампионка: Страхувам се не от скокове, а от влакчета на ужасите

Само преди дни едно 15-годишно момиче раздели света на две във фигурното пързаляне. Световната шампионка за девойки Александра Трусова напусна треньорката си Етери Тутберидзе, с която стана първата състезателка на планетата, изпълнила четири четворни скока на състезание. И на два пъти записала името си в Книгата на Гинес с феноменалните си изпълнения. Сега вече тийнейджърката предпочете да я подготвя двукратният олимпийски шампион Евгений Плючшенко, чиято състезателна кариера е впечатляваща, но не и треньорска. Затова и специалистите във фигурното пързаляне разделиха мненията си, дали решението на Трусова и нейните родители е било правилно или не да поемат риска.

] 2. Саша е голям любител на животните, вкъщи има 3 кучета и коте.
2. Саша е голям любител на животните, вкъщи има 3 кучета и коте.

А девойката продължава да преследва мечтата си и тя е една - да стане олимпийска шампионка. Но при Етери не вижда тази възможност, въпреки успехите до момента, тъй като „чувства липса на внимание”. Самата Трусова признава, че си има и страхове, но те не са в спорта. „Винаги съм искала да изпълнявам сложни скокове и да направя нещо за първи път в света, ето че се получи - признава момичето. – Изобщо не се страхувам от четворните скокове, те са с едно завъртане повече от тройните. Далеч по-страшни са влакчетата на ужасите. Има и други неща в живота, от които се боя...”

И вече се замисля да прави петорни скокове, ако се наложи за класиране на олимпиадата Пекин 2022. Тогава Саша ще бъде на 17 години.

Всъщност Трусова е като всяко обикновено момиче, което си е избрало да тренира фигурно пързаляне, не защото я карат, а защото й харесва. Заради натоварената си програма обаче учи предимно вкъщи и веднъж седмично ходи на училище. Любимият й предмет е математиката. „Аз съм идеалистка само във фигурното пързаляне, иначе има и тройки, и четворки, и петици – признава шампионката. - Но много обичам да смятам и ми се отдава.”

Саша обожава и животните – има три кучета – породи чихуахуа, пудел и хъски, както и едно коте. А в бъдеще смята да избере професия, свързана именно с животните. Но сега на дневен ред е олимпиадата и спечелването на златен медал.

Всъщност Трусова е смятана за един от най-големите таланти в света за

] Често Александра включва и по-малките си братчета в тренировките.
Често Александра включва и по-малките си братчета в тренировките.

момента. Един от първите й треньори обаче се отнася скептично към заложбите й. „Хич не обичаше да се пързаля и не можеше, нямаше особена техника – казва Александър Волков, при когото Саша отива на 10 г. – Скачаше нависоко, но все излизаше от равновесие и падаше. Беше една дървена, дръпната и рязка, много рязка. От една страна това е добре за скоковете, но от друга – пречи, тъй като не можеш да влезеш в ритъм. И не понасяше да се върти.”

След малко повече от 3 години този „нешлифован диамант” преминава при Етери Тутберидзе. „Гигантските натоварванията никога не са ми пречили, напротив, много ми харесваха – казва тийнейджърката. – Пападнах в групата на моите идоли. Женя (б.р. двукратната световна шампионка Евгения Медведева) ме подсказваше чрез скоковете, че винаги трябва да работя и да намирам сили в себе си, независимо дали съм уморена или не. А Алина (б.р. Загитова, олимпийска шампионка) ми показа как да правя каскади с ритбергер...”

И само след година при Тутберидзе девойката започва да пише история.

Но Саша нямаше да стигне до тук, ако не бе волята на нейните родители да сбъднат желанието на своето момиче. Трусова е родена в руския град Рязан и произлиза от спортно семейство. Таткото Вячаслав е бивш джудист и самбист, майстор по ръкопашен бой. А майката Светлана е тренирала лека атлетика. Девойката има и две по-малки братчета – Егор и Ваня. И още от дете Саша тръгва с баща си по залите – там скача, лази, катери се. На 4 години родителите й и купуват ролкови кънки и остават изумени. Момичето веднага ги подкарва без да пада. Всъщност баща й мечтае за спортна кариера на децата си, а увлечението на дъщеря му го кара да я запише на фигурно пързаляне. На 5 г. Саша вече превъзхожда връстниците си в групата. И тогава родителите й загалат на спорта. Майка й напуска работа, за да я придружава навсякъде – от пързалката до училище и големия спорт. След 4 г. тренировки в Рязан, където на една пързалка тренират 30 души, включително и хокеисти, няма как да се постигнат големи резултати.

Съдбата обаче се усмивха на семейството.

Когато Саша е на 9 г. татко й получава предложение за работа в Москва, и родителите й се възползват от този шанс. Така Александра попада в клуба на Тутберидзе, но не и при самата нея. А при „скептичния” Александър Волков, при когото се научава да прави всичките тройни скокове. Случайно или не, сега Волков също е в академията на Плюшченко. Самата Саша обаче е избрала олимпийския шампион да я изведе до върха на игрите Пекин 2022. И, ако стане, това ще е първият голям треньорски успех на именития фигурист!

Коментари

Задължително поле