Шампионът по шах Магнус Карлсен печели повече от геймърите

Шахматът е древна игра, но отлично се вписва в концепцията на електронните спортове. Характерът на битката на черно-белите квадрати я прави лесна за качване на онлайн платформа, което помогна на световния шампион Магнус Карлсен да стане най-добре печелещият „геймър“ за 2020-а.

Норвежецът е заработил 511 000 долара от победи и титли в онлайн турнири, най-вече на собствената си платформа Chess24.com. С това той оставя зад себе си шампионите в доста по-популярни в мрежата игри като Call of Duty, DOTA 2, Rainbow Six Seige, Counter-Strike: Global Offensive и др. При това именно CS:GO е играта, която е разпределила най-много средства в онлайн състезания за изминалата година – близо 16 милиона долара.

Карлсен обаче е най-добре печелещ единствено ако се вземат предвид средствата, директно заработени от наградни фондове на турнири, проведени онлайн. Докато водещите геймъри печелят предимно от стриймове в различни платформи, където не е толкова важно да победиш, колкото да предложиш интересно представление на феновете.

Коментари

Задължително поле