Шанхай в кома

Коронавирусът покоси първо големите градове

Фирмите предпочитат дистанционната работа

От близо десетина дни жителите на Шанхай, осмелили се да си подадат носа навън, се изправят пред сюрреалистичен декор: един притихнал и опустял град.

Смъртоносната епидемия от коронавирус е парализирала голяма част от Китай, но промяната безспорно не може да е по-фрапантна, отколкото в най-големия град (и главно пристанище) на страната - кипящия от живот Шанхай (27 милиона жители).

Край на задръстванията, пренаселените тротоари и бързащите за работа бизнесмени: улиците днес са празни и зловещи, със спуснати ролетки на баровете и затворени магазини. Неколцина редки пешеходци преминават като сенки, с лица, скрити зад предпазни маски. Сякаш неутронна бомба е паднала върху местата за социално общуване, някога гъмжащи от хора в най-многолюдния от китайските мегаполиси, и е заличила всичко живо.

„Бунд”, елегантната крайбрежна улица, обикновено е пълна с хора, затаили дъх от възхищение пред неокласическата европейска архитектура, която съседства с футуристичния бизнес квартал. Претоварените баржи, които сноват по река Хуанпу, са изчезнали, а импозантните небостъргачи са почти празни. Тишината от време на време е нарушавана от металния звук на часовника от 90-метровата кула на някогашната сграда на митницата, която е почти столетник.

Тази летаргия над Шанхай се дължи отчасти на продължаването с повече от седмица на ваканцията за лунната Нова година - решение, взето за да спре разпространяването на вируса. Ваканцията трябва да приключи, но много фирми и администрации предвиждат да позволят на служителите си да работят дистанционно от дома си.

Шанхай избегна налагането на частична или пълна карантина за разлика от други райони на страната. Жителите обаче като цяло изпълняват решенията, взети от властите, разпространявани чрез есемеси или по оглушителни високоговорители, инсталирани из целия град, който призовават да се избягва излизането навън, освен ако не е абсолютно необходимо.

Коментари

Задължително поле