Специализирана полицейска операция в Разград

Премиерът Борисов пристигна в Александруполис (СНИМКИ и ВИДЕО)

Президентът Румен Радев пред кипърския бизнес: България е водеща във финтех индустрията в Източна Европа

Завръщане с 1000 конски сили Величественият офроудър Hummer възкръсва под марката GMC

Смъртните случаи от коронавиурса в Италия вече са 11, заразените са над 300

Изследват бебе на годинка за коронавирус в Пловдив

Депутатът от БСП Явор Божанков: Хората в Полски Тръмбеш не са доволни от водената държавна политика

Втора грипна вълна се задава у нас

Какво ще стане ако се кръстоса блондинка със заек?

На чист понеделник забраняват движение на камиони от 1,5 тона в Гърция

Двама души са под наблюдение във ВМА за наличие на коронавирус

Жена е тежко ранена при катастрофа в София

Учениците от Свищов, завърнали се от Палермо, нямат симптоми на коронавирус

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

Самолет с българи кацна на Летище София от Милано

Шанхай в кома Коронавирусът покоси първо големите градове

Фирмите предпочитат дистанционната работа

От близо десетина дни жителите на Шанхай, осмелили се да си подадат носа навън, се изправят пред сюрреалистичен декор: един притихнал и опустял град.

Смъртоносната епидемия от коронавирус е парализирала голяма част от Китай, но промяната безспорно не може да е по-фрапантна, отколкото в най-големия град (и главно пристанище) на страната – кипящия от живот Шанхай (27 милиона жители).

Край на задръстванията, пренаселените тротоари и бързащите за работа бизнесмени: улиците днес са празни и зловещи, със спуснати ролетки на баровете и затворени магазини. Неколцина редки пешеходци преминават като сенки, с лица, скрити зад предпазни маски. Сякаш неутронна бомба е паднала върху местата за социално общуване, някога гъмжащи от хора в най-многолюдния от китайските мегаполиси, и е заличила всичко живо.

„Бунд”, елегантната крайбрежна улица, обикновено е пълна с хора, затаили дъх от възхищение пред неокласическата европейска архитектура, която съседства с футуристичния бизнес квартал. Претоварените баржи, които сноват по река Хуанпу, са изчезнали, а импозантните небостъргачи са почти празни. Тишината от време на време е нарушавана от металния звук на часовника от 90-метровата кула на някогашната сграда на митницата, която е почти столетник.

Тази летаргия над Шанхай се дължи отчасти на продължаването с повече от седмица на ваканцията за лунната Нова година – решение, взето за да спре разпространяването на вируса. Ваканцията трябва да приключи, но много фирми и администрации предвиждат да позволят на служителите си да работят дистанционно от дома си.

Шанхай избегна налагането на частична или пълна карантина за разлика от други райони на страната. Жителите обаче като цяло изпълняват решенията, взети от властите, разпространявани чрез есемеси или по оглушителни високоговорители, инсталирани из целия град, който призовават да се избягва излизането навън, освен ако не е абсолютно необходимо.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.