Шведска студентка спря депортирането на афганистанец

Шведска активистка стана популярна в социалните мрежи, след като успя да спре депортирането на афганистански мигрант, съобщи Би Би Си.

Студентката Елин Ершон резервирала място в същия полет, с който трябвало да лети афганистанецът в понеделник и отказала да седне, докато той не бъде изведен от самолета.

Тя предава на живо във Фейсбук протеста си, като записът показа напрежение между пътниците и екипажа. Реакциите бяха предимно в нейна подкрепа, но имаше и хора, обвиняващи я в демонстративна показност.

Видеото събра над 2 млн. гледания.

На него Ершон обяснява, че не е съгласна с политиката за депортиране на Швеция, която смята Афганистан за сигурна страна и изпраща обратно хората, на които е отказано убежище.

Тя каза, че Афганистан е страна, къде мъжът „най-вероятно ще бъде убит“ и обясни, че не сяда на мястото си, за да спаси живота му. А докато пътник не е седнал, командирът на полета не може да излети. „Всичко, което искам е да спрат депортирането и тогава ще спазвам правилата на борда“, каза Ершон.

Членове на екипажа и други пътници ѝ казват да седне и да спре да снима, но тя не се подчинява. Това продължава известно време, след което и други пътници се изправят, някои, за да подкрепят акцията ѝ.

В крайна сметка тя и 52-годишният афганистанец бяха свалени от самолета.

Според шведски медии мъжът най-вероятно ще бъде депортиран по-късно в Афганистан, а неговата „временна спасителка“ може да стане обект на правни действия, защото пътниците на гражданските самолети са длъжни да изпълняват указанията на командира на полета.

Коментари

Задължително поле