Швейцария гласува за забрана на бурките

никаб, бурка

Предложението за конституционна забрана на покритията на лице, известни като бурки, бе подкрепено от над 52% от участвалите на референдума в Швейцария, инициирано от същата група, която през 2009-та организира гласуване да се забрани построяване на нови минарета в алпийската страна, съобщава Reuters.

Мярката за изменение на конституцията на Швейцария е приета с разлика от 51,2-48,8%, показват временните официални резултати.

Предложението по швейцарската система за пряка демокрация не споменава пряко исляма и има за цел също така да спре уличните протестиращи да носят маски, но местните политици, медии и активисти го обявиха за забрана на бурките.

„В Швейцария нашата традиция е да показвате лицето си. Това е знак за нашите основни свободи“, каза преди гласуването Валтер Вобман, председател на комисията по референдума и член на парламента от Швейцарската народна партия. Покриването на лицето е „символ на този екстремен политически ислям, който става все по-виден в Европа и който няма място в Швейцария“, каза той.

Мюсюлманските групи осъдиха вота и заявиха, че ще го оспорят.

„Днешното решение отваря стари рани, допълнително разширява принципа на правното неравенство и изпраща ясен сигнал за изключване на мюсюлманското малцинство“, заяви Централният съвет на мюсюлманите в Швейцария.

Преди това Франция забрани носенето на бурки на публично място през 2011 г., а Дания, Австрия, Холандия и България имат пълни или частични забрани за носене на покирития за лице на публични места.

Два швейцарски кантона вече имат местни забрани за бурките. Мюсюлманите съставляват 5% от швейцарското население от 8,6 милиона души, повечето с корени в Турция, Босна и Косово.

Правителството призова хората да гласуват против забраната.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа