Швейцария дава €130 000 на хакери

Снимка: Архив

Най-голямата награда е за манипулиране на резултатите от вота

Между 25 февруари и 24 март в страната ще има фиктивни избори

Най-голямата награда ще отиде за този хакер, който успее да манипулира резултата, без да бъде засечен.

Властите в Швейцария отправиха предизвикателство към компютърните пирати по цял свят, да се опитат да “хакнат” електронната система за гласуване от най-ново поколение на алпийската държава, като наградният фонд за отличилите се е в размер от 150 000 швейцарски франка (132 млн. евро), съобщава АФП.

За да е достоверен тестът, между 25 февруари и 24 март в страната ще бъдат организирани фиктивни избори и през този период хакерите, които искат да проверят талантите си, ще могат да се изправят срещу системата.

От електронните пирати се очаква да се опитат да манипулират резултатите от вота, да се доберат до личните данни на избирателите, да нарушат тайната на гласуването, както и да заобиколят или извадят от строя протоколите за сигурност на самата електронна мрежа.

Размерът на наградите ще се определя от нивото на проникване в системата за гласуване. Най-голямата - 50 000 швейцарски франка, ще отиде за този, който успее да манипулира резултата, без да бъде засечен. Нарушаването на изборната тайна ще се награждава с 10 000 франка, докато разрушаването на електронна изборна урна с 5 000.

Швейцария въведе изпитателно електронното гласуване през 2004 г. в няколко кантона, които сами носят отговорността за организирането на вотовете. Досега 15 от 26-те кантона в страната са разрешили на част от гражданите си да гласуват по електронен път в над 300 успешни допитвания, а 10 други го предлагат още в изпитателна фаза.

В края на 2018 г. властите в Швейцария обявиха, че започват процедура, с която електронното гласуване да бъде прието като официален метод в страната, в която референдумите са ключова част от държавното управление.

Коментари

Задължително поле