Швейцарският президент: Въпреки санкциите срещу Русия, неутралитетът ни не е под въпрос

Снимка: Уикипедия

Въпреки наложените санкции срещу Русия и предстоящото си влизане в Съвета за сигурност на ООН, Швейцария "е все така неутрална", увери вчера президентът Игнацио Касис, разграничавайки военния "неутралитет" от осъдителната реакция срещу нарушение на международното право, предава Франс прес.

"Естествено в Европа има усещане за по-силно единство срещу тази агресия (на Русия срещу Украйна, бел. АФП), изтръгнала всички ни от спокойствието на мирната ситуация, на която се радвахме вече 70 години", заяви президентът на федерацията пред журналисти в централата на ООН в Ню Йорк.

Но "Швейцария е все така неутрална, неутралитетът на Швейцария не е под въпрос", увери той, отхвърляйки по-специално идеята за сближаване с НАТО. "Сближаване в смисъл на междинна стъпка с оглед молба за членство един ден - не, за момента в Швейцария няма такава политическа дискусия", каза Касис.

"Неутралитетът е доста просто нещо: не участваме във войни, не изпращаме оръжия или войски на война и не предоставяме територията си за оръжия или войски на воюващи страни, нито участваме във военни съюзи като НАТО", посочи той.

Но "около този неутралитет има външна политика и политика за сигурност", а "да се осъди нарушението на международното право, каквото е руската военна агресия, представлява конституционно задължение, което не накърнява по никакъв начин неутралитета", настоя държавникът. Швейцария се присъедини към санкциите срещу руски представители, наложени от ЕС след инвазията в Украйна.

Според някои наблюдатели това кара Москва вече да не смята Швейцария за неутрална и това е причина за принудителната пауза в сирийските преговори, чийто нов кръг трябваше да се състои в края на юли в Женева.

"Очаквано беше руснаците да не ни бъдат благодарни за санкциите, това е съвсем предсказуема реакция, но тя изобщо не променя позицията на Швейцария", коментира Игнацио Касис.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа