Президентът прехванат от ДАНС (обзор) Водено е дело срещу престъпна група, пречила на проверка на КПКОНПИ срещу държавния глава

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 29 януари 2020

Тежка катастрофа затвори пътя Русе-Силистра

Френският самолетоносач „Шарл Де Гол“ ще акостира в Кипър

Кубрат Пулев: След мача с Кличко приятелите ми драстично намаляха

Софиянци живеят два пъти по-добре от варненци Стара Загора е веднага след столицата и изпреварва по-големите градове

Българин, завърнал се от Пекин, е потърсил помощ във ВМА

Лондон пуска „Хуавей” въпреки натиска на САЩ Великобритания смята, че може да контролира рисковете

Прессекретариатът на президента: Няма как да коментираме записите, разпространени от прокуратурата

След среща на Горанов с ресторантьори и хотелиери: Отлагат Наредба Н-18 за шест месеца Планираният за утре протест срещу наредбата се отменя

Румен Радев: Не можем да продължаваме напред, ако не сме стъпили здраво на нашите традиции

19 цивилни са станали жертва на конфликта в Източна Украйна през 2019-та

€2000 на бебе дава Гърция (обзор) Сумата е еднократна, ще се изплаща на две равни вноски

Сирийски правителствени сили превзеха град в провинция Идлиб

Екатерина Захариева: И четиримата българи в Ухан искат да се върнат, няма да ги изоставим

Швейцарци откриват първия приют за магарета в България

В гоцеделчевското село Баничан официално ще бъде открит първият приют за магарета в България наречен  „Долината на магаретата“. На площ от 250 декара българското подразделение на швейцарската организация за защита на животните “Ветеринари в действие” е изградила уникално съоръжение, състоящо се от три магарилника, пасища и необходимата инфраструктура, което може да приюти около 60 магарета, а при нужда капацитетът му бързо може да бъде увеличен двойно. В Долината на магаретата работят 9 гледачи, както и ветеринарен лекар, преминали курс на обучение от швейцарски специалисти.

магарета

Стремежът на “Ветеринари в действие” е да осигури дом за стари, немощни или ненужни магарета. Днес в магарешкия санаториум вече са настанени 17 обитатели, които са предадени от своите собственици. Също така, “Ветеринари в действие” има обучен мобилен екип, който предоставя безвъзмездно грижи за около 200 магарета в региона. Единственото условие за собствениците на четириногите, които искат да се включат в програмата на организацията, е когато магарето вече не им е нужно по една или друга причина, то да не бъде продавано за месо, а да бъде предоставено на приюта, където да може да изживее спокойно старините си.

“Ветеринари в действие” е организация за зашита на животните основана през 2005 г. в Швейцария.  Днес тя има клонове в Италия и България. Основната цел на “Ветеринари в действие” е оказване на професионална ветеринарномедицинска помощ на животни в нужда, за които няма кой да се погрижи – бездомни, малтретирани или такива със социално слаби собственици.

У нас “Ветеринари в действие” работи от 2007 г., като първоначалната дейност е свързана с осъществяване на кампании за кастрация на безстопанствени животни. През същата година организацията поема ветеринарномедицинските грижи за кучетата на фондация “Очи на четири лапи”, а две години по-късто започва дейност на територията на Община Гоце Делчев. Освен помощ за магаретата, от “Ветеринари в действие” организират и кастрационни кампании за безстопанствени животни в региона, като до момента са обработени над 500 кучета. В близко бъдеще организацията планира да финансира строежа и оборудването на ветеринарна клиника за бездомни животни в близост до приюта за магарета.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Хората имат разум,ръце,крака да работят и уста да кажат от какво имат нужда.Ако един възрастен цял живот е бездействал и не допринесъл с нищо за своят живот и старини си е заслужил хала..Животните цял живот са в наша полза и накрая -нож…Съмнявам се ,че някой ще си даде магаретот в пршют вместо за пари …дано се лъжа.

  2. Прост народ сме си и това е! Вместо да се зарадва, той отново се поставя на първа позиция.. а кога ще има приют за възрастни…о юроде неразбрани….

  3. Браво – такива примери трябват. Аз ако някога имам възможност ще открия приют за спасени от клане животни.

  4. ВРАВО РАДВАМ СЕ ЗА ЖИВОТИНКИТЕ.АЗ СЪЩО БИХ НАПРАВИЛА ПРИЮТ. АКО НИЕ НЕ ПОМОГНЕМ КОЙ ДРУГ. АЗЪК ,ЧЕ ГОСПОД НИ Е НАРЕКАЛ ХОРА.ЛОШОТИЯ ГОЛЯМА.

  5. Аз имам магаре,което се чудех на кого да оставя да гледа без да го коли или да го юрка за работа , а не да продам към март 2016.Магарето наследих от баща ми,който го глезеше и не го ползваше за работа,а не знам защо си го купи не е вегетарианец ,но го щадеше.Почина и хоп магарето на главата ми.Не живея на село няма как да го гледам.Търсих на кого да го оставя и търсих в нета и за приюта от статията в Баничан.Ето какво открих: Първо не може много да се има доверие на тия,защото собстреник на приюта е бизнесмен немски,който и той няма много пари и разчита на дарения а на такива като свършат парите и почва да прави глупости и да раздава макаретата на неподходящи хора примерно дето може и да ки заколят както една веганка уж варненска дето раздаде козите си на месоядци щото не може да ги гледа няма пари и те ги изпродадоха и се изгавриха с нея.
    2.Тази организация “ Ветеринари в действие“ с председател немския забележете БИЗНЕСМЕН та организацията има клонове по целия свят и в страни от третия свят бедните в Африка даже-Кения и прочие пише го в сайт на английски като се търси в Гьгъл напишете „Veterinarian in action“нещо такова.Та значи техните „приюти“,които ги има и в Европа всъщност НЕ СА само приюти,а зловещо размножават доколкото видях и прочетох на сайта им магаретата има снимки на стада магаренца,което не е редно и е в противоречие с лисията им да спасяват в риск магарета.Защо са им да размножават магарета а?За да ги дават в страните от третия свят м би,където ги давалипише на сайта им и това ги издаде значи давали ги да помагат уж в работата на местните африканци и подобно.А защо ще ги дават да ги мъчат в работа на жегата африканци а?Нещо гнило има в цялата работа и този бизнесмен май ни взема за канарчета и ние лесно вярваме,че е чист и невинен.Я проверете прочетете сайта на организацията „Ветеринари в действие“ ама на английски и немски имаше в нета не знам точно не я гледах много скоро и нямам сега линка.Някой ако си даде магарето надали ще го намери след 20 ина години на това място.По-скоро да го изгонят ,а магарето да е изчезнало.Тоя м би е мошеник и организаторите на цялата илюзия там.Затова аз аха да дам магарето си там,но се спрях ,като поразмислих и поговорих с познати патили от подобни“спасители“.Магаретата живеят около 40 ина години май, а тия след пет години я ги има я няма и върви си виж магарето как е и няма да го има там.Кой знае къде ще се преместят и може и да го дадат на лошо място ,ако са в криза за пари.Освен това кмета на с.Баничан е обвиняван в нещо ,като злоупотреба със програми европейски ли нещо такова и се мутрее има статии в интернет потърсете „кмета на Баничан“ и ще видите един млад със скъпа кола прекалено отворен и брутален и т.н.Така,четърсете други места за магаретата си ,както потърсих и аз .Не сепдоварявайте сигурна съм,че това в Баничан не едобри място за магаретата нещо ме съмнява.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.