Швеция маха бонусите за електрически коли

Зареждането на автомобила с кабел става всекидневие в държави като Швеция.

Субсидиите за крайните потребители в Скандинавия стават излишни

Други държави могат да последват шведите

Скандинавските страни обикновено са с една крачка напред от останалите в Европа по много показатели, включително и по броя на електрическите автомобили. Там те се наложиха толкова бързо, че вече стават излишни бонусите при покупка на екологични превозни средства, които ги правят по-достъпни за потребителите. Швеция е първата държава, която отменя държавните субсидии за електромобили и Plug-in хибриди за модели, поръчани след ноември.

Мотивът за премахване на бонусите в Швеция е, че електрифицираните коли съставляват около половината от продажбите на нови превозни средства и се предлагат в повечето ценови диапазони. Също така разходите за покупка и шофиране на модели, които досега са били субсидирани, вече са сравними с разходите за покупка и шофиране на бензинов или дизелов автомобил. Следователно бонусите вече не са оправдани.

Швеция се превръща в пионер в Европа с отмяната на субсидиите, макар че в няколко държави, сред които е България, такива още не са въведени. Вероятно и други страни ще последват примера на шведите. Така или иначе от 2035 г. всички продавани нови коли в Европейския съюз трябва да бъдат електрически и не са необходими допълнителни мерки за насърчаването на тяхната покупка. В Германия, която е държавата с най-силно развита автомобилна индустрия на континента, постепенно намаляват бонусите за Plug-in хибриди, като същевременно повишават изискванията към тях - например да изминават все повече километри в изцяло електрически режим.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили