Швеция отказа да плаща за ваксината на "Пфайзер" заради спора за дозите

Снимка: Pixabay

На 21 декември ваксината срещу коронавирус на Pfizer стана първата по рода си, одобрена за употреба в ЕС. Ваксината се доставя във флакони, които според информацията за лекарството съдържат пет дози. Контейнерите обаче бяха препълнени, така че няколко държави бързо разбраха, че от тях може да се извлече допълнителна доза, пише Dagens Nyheter.

Поради тази причина Европейската агенция по лекарствата (EMA) актуализира своите насоки за ваксини на 8 януари. Агенцията поясни, че всеки флакон съдържа шест дози. Приемането на шестата доза обаче изисква специални игли с така наречения мъртъв обем под 35 микролитра.

Когато използвате обикновени игли и спринцовки, съществува риск съдържанието на съда да не е достатъчно за шестата доза - а останалата част от ваксината ще трябва да се излее, тъй като смесването на лекарството от различни флакони е забранено.

След изявлението на EMA започна спор между Pfizer и Европейската комисия, чиято същност се свежда до следното: страните официално очакват, че всеки флакон съдържа не пет дози, а шест? Незабавно след това производителите на ваксини започнаха да таксуват членове на ЕС въз основа на предположението, че във флакон има шест дози всеки.

„Ние изхождаме от това число от момента на признаване на наличието на шеста доза. Трябва да се ръководим от одобрената информация за препарата“, каза Улрика Гусенс, ръководител на връзките с обществеността на Pfizer в Швеция.

Според споразумението с ЕС фармацевтичният гигант се ангажира да снабди съюза с 600 милиона дози ваксина. В същото време броят на дозите в една бутилка не влияе върху общата цена, но този параметър е изключително важен за планиране на кампанията за ваксинация в различни страни. Това развитие, според координатора на шведската програма за ваксинация Ричард Бергстрьом, също означава, че страните от ЕС са изложени на риск да получат по-малко дози, отколкото са платили.

„Очевидно плановете за ваксинация се променят, когато са налични 20 процента повече дози. Тук става дума преди всичко за аритметика. Можете ли да получите шест дози навсякъде? Ако някъде могат да се приемат само пет дози, те ще получат по-малко дози, отколкото са платили. Затова въпросът кога наистина можем да започнем да разчитаме, че една бутилка съдържа шест дози е много важен“, подчерта той.

Ето защо, според Ричард Бергстрьом, политиката на Pfizer, която започва да таксува шест дози на бутилка на 8 януари, е неприемлива." Шестата доза е първото нещо, което Pfizer и Европейската комисия трябва да излгадят официално“, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа