Шекспир? Не - "Лестър"!

Leicester City's Danish goalkeeper Kasper Schmeichel (C floor) brings down Sevilla's midfielder Vitolo (L) in the area to concede a penalty during the UEFA Champions League round of 16 second leg football match between Leicester City and Sevilla at the King Power Stadium on March 14, 2017. / AFP PHOTO / Oli SCARFF

Преди два дни вестник "Труд" написа от какво се опасяват в Испания - "Драма по Шекспир за Севилския бръснар".

Днес бръснарят вече е обръснат, а Шекспир реди стих след стих за най-великата футболна приказка в историята. В тях не се говори за Ромео и Жулиета, нито за сънища в лятна нощ. Главните герои са гладиатори, чиито имена са написани със златни букви в аналите на Цар Футбол.

"Лестър" не е нито Шекспир, нито най-силният отбор. "Лестър" е най-известният в света! С победата 2:0 "лисиците" са на четвъртфинал в Шампионската лига. Изхвърлен бе шампионът в Лига Европа от последните три години "Севиля". А треньорът Крейг Шекспир само за три мача стана едва вторият англичанин, играл на четвъртфинал в Шампионската лига след Хари Реднап в "Тотнъм".

Каква ирония! Преди две седмици светът проклинаше "Лестър" заради уволнението на Клаудио Раниери. Италианецът, направил чудото - титла с иначе борещия се за изпадане отбор. Раниери има пръст и в отстраняването на "Севиля" - той води отбора при удобното 1:2 в Андалусия.

Има нещо гнило в Дания, бе написал някога Шекспир. Само че то не е в "Лестър". Вратарят Каспер Шмайхел вече е дори по-известен от баща си Петер. И в двата мача спаси дузпи срещу "Севиля". Никога Каспер не е блестял в гранд. Играеше в "Бери", "Фолкърк", "Нотс Каунти"... В пет от шестте мача в груповата фаза на Шампионската лига Шмайхел-младши не пусна гол. Спаси 19 от точните 21 удара. С такава статистика не могат да се похвалят дори титаните в бранша Мануел Нойер и Джанлуиджи Буфон. Подобно на тях Шмайхел излъчва сигурността, с която баща му вдъхновяваше години наред "Манчестър Юнайтед". А Каспер бе едва малко момченце, когато татко Петер вдигаше трофея в Шампионската лига на "Камп Ноу".

Едва ли Шекспир би се вдъхновил да опише Уес Моргън. Но дебеличкият капитан е идол на стадион "Кинг Пауър". Не вкарва виртуозно като Меси и Роналдо, а недодялано с бедро. Само че значението е едно и също. А Ямайка вече може да се гордее с първия си гол в Шампионската лига.

Джейми Варди също не е герой като за Шекспир. По-скоро на герой на Арнолд Шварценегер. Бърз и яростен, мощен и гневен. И Варди не е ювелирен като Левандовски или Суарес, но ако питате за футболно сърце, вероятно ги бие и двамата.

Лирическият герой на драматичния епос е целият отбор на "Севиля". Изглеждаше въпрос не на минути, а на секунди кога заветната врата ще падне. Целият отбор на "Лестър" се защитаваше опълченски на метри от Шмайхел. Дори след безумния червен картон на Самир Насри. Уви! "Само ние сме си виновни, че пропускаме по две дузпи и по дузина положения", промълви Хорхе Сампаоли, аржентинският треньор на "Севиля". В Испания твърдяха, че в Шампионската лига той трябва да докаже, че е заслуженият фаворит за поста в "Барселона". Май на "Камп Ноу" ще погледнат другаде. А Севилският бръснар разбра горчивата истина - може да е властелин на Лига Европа, но Шампионската лига има и по-остри бръсначи.

Букмейкърите вече внимават. Коефициентът за титла на "Лестър" не е 5000:1 като преди година и половина, а скромните 25:1.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят