Шестима безработни за едно място

Безработицата в страната е 6,9%.

В София най-малко хора остават без прехрана

Ситуацията се подобрява

По шестима безработни се състезават за едно свободно работно място. Това показват последните данни на Агенцията по заетостта към края на февруари 2021 г. Най-силна е конкуренцията на пазара на труда в областите Разград и Видин, където за една вакантна позиция се състезават съответно по 15 и 12 безработни. На другия полюс са София-град и Русе, където за всяко работно място има само по 4 кандидати.

През февруари ситуацията на пазара на труда малко се е подобрила спрямо предходните месеци. Към края на януари в цялата страна за едно свободно работно място са се конкурирали по 8 души, а към края на декември 2020 г. - по 9. Според експерти една от причините за подобряване на картината на пазара на труда са предприетите антикризисни мерки за запазване на заетостта.

В 17 области безработицата е над средното за страната ниво. Най-висока е безработицата в Северозападния район на страната - Видин, Монтана и Враца. Безработицата в страната е 6,9%, показват последните официални данни. Традиционно най-малка е безработицата в столицата - малко под 3%, а най-голяма е в област Видин - 14%.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика