Шести историк заслужи наградата "Проф. Рашо Рашев"

Божидар Тодоров заслужи наградата в памет на проф.Рашев; Снимка: Шуменски университет

Възпитаникът на Шуменския университет "Еп.Константин Преславски" Божидар Тодоров е носител на шестата поред Наградата „Проф. дин Рашо Рашев“. Тя е учредена от семейството на бележития български учен, който загина трагично във влака София-Кардам през 2008 г. Връчва се в негова памет на изявен студент от ВУЗ-а. Тазгодишният носител Божидар Тодоров е завършил специалност "Педагогика на обучението по история и география", а в момента се обучава в магистърска програма "Краезнание" и преподава в Частното средно училище „Юрий Гагарин“ в СОК „Камчия“.

Снимки: Шуменски университет

Церемонията във вторник, на 12 ноември, когато е роден проф. Рашев, се състоя пред археологическия музей в старата столица Плиска, който също носи името му. Божидар Тодоров получи грамота и парична премия от дъщерята на проф.Рашев Ана Рашева. „Професор Рашев е бележит учен в областта на прабългарската и средновековна история и археология. Без съмнение, той оставя траен отпечатък в научната област, който е плод на неговия неуморен труд, постоянство и амбиция за откриване, изследване и съхраняване на българщината. Делото на проф. Рашев става пътеводител за бъдещите поколения, водейки ги по пътя на знанието, просперитета и любовта към нацията. Благодарен съм на всички мои преподаватели, оказали ми неимоверна подкрепа през всичките тези години, както и на доц. д-р Тодор Тодоров, който съществено разшири мирогледа ми в областта на Средновековието“, каза отличеният историк.

Организатор на събитието е Факултетът по хуманитарни науки към Шуменският университет „Еп.Константин Преславски“, а неговият декан проф. д-р Веселин Панайотов приветства присъстващите студенти, преподаватели и гости: „Проф. Рашев направи много, затова сме тук. Радостен съм, че сме с много студенти, които може би също ще направят нещо за нашето самочувствие. Защото, който помни миналото, има бъдеще“.

Доц.д-р Константин Константинов, преподавател в катедра „История и археология“, ученик и последовател на проф. Рашев, припомни значимостта на делото му за българската археология: “Провел е редица разкопки на знакови обекти в България и извън пределите на страната ни. Автор е на множество публикации, монографии, студии. Помним го и със силната му административно-преподавателска дейност. В Шуменския университет проф. Рашев положи основите на катедра „История и археология“, на специалността археология и даде път на много млади хора, с които работеше и на терен, и в кабинета, обучи десетки дипломанти и докторанти".

Коментари

Задължително поле