Шефката на правната комисия Анна Александрова: Хората предпочитат да пускат бюлетина

Анна Александрова

Хората предпочитат да пускат бюлетина. Това мнение изрази председателят на правната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ, Анна Александрова, по БТВ във връзка с решението за отмяна на машинното гласуване.

По думите й на евровота е имало 146 секции, в които никой не е гласувал с машина, както и 295 други, в които този тип избиратели са били под 10, "което, освен анализа на цифрите и всички доклади, ни навежда на мисълта, че и хората не желаят да гласуват машинно".

Цифрите и докладите идвали от ЦИК и Венецианската комисия. Международният орган предупредил, че машинното гласуване трябва да се въвежда внимателно, а избирателната комисия директно обявила, че машините са ненадеждни. Александрова посочи, че от 3000 машини, 1200 са имали проблеми в един или друг момент от изборния ден на 26 май.

"Смятаме, че 6000 машини на местните избори означава съзнателно да касираме изборите", обяви тя, като допълни, че (въпреки продължилата с години работа по въвеждане на този тип гласуване - б.а.) не са уредени сертифицирането, съхранението и съпровождането. Освен това гласът излизал необосновано скъп.

Председателят на правната комисия отбеляза, че Ирландия е дала на скрап машини за 54 млн. евро, след като станало ясно, че не може да ги ползва. "Следва ли, след като в Европа няма абсолютно никъде машинно гласуване, с много малки изключения, следва ли да прилагаме един такъв грешен пример?", запита тя, като се обяви за дистанционното електронно гласуване.

Коментари

Задължително поле