Арестуваният за кибератаката срещу НАП хакнал сайта на МОН преди две години

Гори електрически стълб на столичен булевард

Андреа пак прекали с фотошопа (СНИМКА)

БФС глоби и порица „Царско село“ заради съмнителни мачове

Слабо начало на сезона за хотелите край Варна Статистиката отчете спад на туристите и приходите за май

Бисер Петков: Над 43 хиляди първокласници ще получат по 250 лв. еднократна помощ за началото на учебната година

Продавачка присвоила над 70 000 лв. от заложна къща

Хари и Меган влязоха в списъка на Time за най-влиятелните интернет звезди

ДПС предлага правителството да купи машини за гласуване Идеята е да се сертифицират от "Електронно управление", одитират от ДАНС, програмират и отчитат от "Информационно обслужване"

Шофьор блъсна 7-годишно дете в Русе

Премиерът за хакването на НАП: Разполагаме с уникални мозъци, на които трябва да плащаме повече, за да не ни нанасят такива щети

Борисов: Отпускаме 5 млн. лева за обновяване на сградата и музея на БАН

Кристалина Георгиева има шанс да оглави Международния валутен фонд след оставката на Кристин Лагард

Български ало измамник завлече с 20 000 евро грък

Марешки превръща Пощенската палата във Варна в хотел

Шефката на правната комисия Анна Александрова: Хората предпочитат да пускат бюлетина

Анна Александрова

Хората предпочитат да пускат бюлетина. Това мнение изрази председателят на правната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ, Анна Александрова, по БТВ във връзка с решението за отмяна на машинното гласуване.

По думите й на евровота е имало 146 секции, в които никой не е гласувал с машина, както и 295 други, в които този тип избиратели са били под 10, „което, освен анализа на цифрите и всички доклади, ни навежда на мисълта, че и хората не желаят да гласуват машинно“.

Цифрите и докладите идвали от ЦИК и Венецианската комисия. Международният орган предупредил, че машинното гласуване трябва да се въвежда внимателно, а избирателната комисия директно обявила, че машините са ненадеждни. Александрова посочи, че от 3000 машини, 1200 са имали проблеми в един или друг момент от изборния ден на 26 май.

„Смятаме, че 6000 машини на местните избори означава съзнателно да касираме изборите“, обяви тя, като допълни, че (въпреки продължилата с години работа по въвеждане на този тип гласуване – б.а.) не са уредени сертифицирането, съхранението и съпровождането. Освен това гласът излизал необосновано скъп.

Председателят на правната комисия отбеляза, че Ирландия е дала на скрап машини за 54 млн. евро, след като станало ясно, че не може да ги ползва. „Следва ли, след като в Европа няма абсолютно никъде машинно гласуване, с много малки изключения, следва ли да прилагаме един такъв грешен пример?“, запита тя, като се обяви за дистанционното електронно гласуване.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.