Шефовете не мотивират средния мениджмънт

Служителите посочват стреса за основна причина за напускане на работа. През 2019 г. има спад на общата ангажираност на служителите към работата им.

Бизнесът в България среща големи затруднения при мотивирането на средния мениджмънт. Но през последните няколко години голяма част от компаниите полагат големи усилия в тази посока. Това показват резултатите от изследване за ангажираността на служителите в България.

Когато служителите се чувстват свързани към фирмената култура, те се представят по-добре в процеса на работа. Преживяванията са всичко за хората. И чувствата им към работното място влияят пряко на тяхното задържане, ангажираност и производителност на труда им.

За да се повиши показателят за ангажираност на служителите на работното място хората се нуждаят от приятна и удобна среда, възможност за кариерно развитие и мениджър, който успява да ги настрои на вълна “успех”, показват резултатите от изследването. През 2019 г. обаче има спад на общата ангажираност на служителите в България.

Коментари

Задължително поле