Шефове на РУО пред Труд News: 30% от училищата станаха иновативни

СТЕМ е абревиатура от английското STEM - Science, Technology, Engineering, Mathematics - наука, технологии, инженерство, математика.

СТЕМ направлението се развива най-бързо, родители се включват в обучението

Средно 30% от училищата вече са в списъка на иновативните школа в страната, като СТЕМ направлението се превръща в лидер сред модерните подходи за преподаване. Това отчетоха пред “Труд NEWS” началници на Регионални управления на образованието преди днешния национален форум “Училищата с иновации за бъдещето”, организиран от МОН.

По данни на министерството от началото на учебната година иновативните школа са общо 542 от всички 1948 в страната.

Във Варненско такива са 28 училища. Те са 26% от всички учебни заведения в региона. Седем са частни, а четири са в селища от областта - в селата Блъсково, Любен Каравелово, Аврен и в град Провадия. Във Варна в списъка влизат езиковите и математическата гимназии, професионални гимназии, общински основни и средни школа.

От учебната 2019/2020 г. броят на иновативните училища в областта се е увеличил с три, но картината е динамична, защото едни излизат от листата, а влизат други, каза директорът на РУО-Варна д-р Ирена Радева пред “Труд NEWS”. Според нея акцент в иновациите е мултидисциплинарното СТЕМ обучение, насърчаването на училищно лидерство и критично мислене. Новото е, че част от училищата са привлекли в процеса и родителите, които активно се включват в обучението.

Подобна е картината и в Бургаско. Там има 53 иновативни училища в седем общини, което означава близо 39% от всички в региона. Иновативният подход е наистина важен, очакваме на националния форум на МОН утре (б. а. - днес) да бъдат наградени наши колеги, съобщи шефът на РУО в морския град Петя Петрова пред “ТРУД NEWS”.

8 са иновативните училища и в област Шумен. Сред тях има и учебни заведения в малките общини - Никола Козлево и Върбица. В три учебни заведения са изградени СТЕМ центрове - шуменските СУ “Сава Доброплодни” и СУ “Трайко Симеонов”, също и в Основното училище в село Пет могили. Педагози са категорични, че ежедневието на учениците вече е много динамично, наситено с технологии и иновативното преподаване трябва да влезе и в класните стаи.

На този фон се очаква до 2026 г. България да получи над 480 млн. лв. за изграждане на цялостна образователна СТЕМ среда чрез Плана за възстановяване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование