Шефът на "Амазон" обеща, че компанията ще изпълни ангажиментите от Парижкото споразумение за климата 10 години по-рано

Автор
Джеф Безос

На специална пресконференция, проведена във Вашингтон в четвъртък, изпълнителният директор на "Амазон" (Amazon) Джеф Безос разкри нов ангажимент за климата на водещата компания за онлайн търговия, като обеща, че тя ще изпълни мерките, заложени в Парижкото споразумение за климата, с десет години по-рано от планираното.

Безос заяви, че неговата компания е първата подписала подобен ангажимент и добави, че "Земята е най-добрата планета в Слънчевата система. Трябва да се грижим за нея."

Подписването подчертава ангажимента на "Амазон" да контролира въглеродните си емисии, като целта е да ги намали до нула до 2040-а година. Още през февруари компанията обяви план да направи 50% от своите въглеродни емисии неутрални до 2030-а година.

Преди Седмицата на климата в Ню Йорк през следващата седмица, Джеф Безос също така се ангажира да направи поръчка за 100 000 електрически превозни средства за доставка от американския дизайнер и производител на автомобили Rivian Automotive LLC и да използва 100% възобновяема енергия до 2030-а година, което е с 40% повече от текущите нива.

Ройтерс напомня, че Amazon и Ford Motor Co са сред инвеститорите в стартъп компания за електрически автомобили. Amazon също така ще инвестира 100 милиона долара за възстановяване на горите и на влажните зони, информира БНР.

Решението на Amazon да изпълнява мерките от Парижкото споразумение за климат е факт, въпреки че през юни 2017-а година президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ от това глобално споразумение.

Коментари

Задължително поле